День матері став днем народження

У День матері, в неділю, 12 травня, у Хмельницькому міському перинатальному центрі на світ з’явились четверо малюків: двоє дівчаток і стільки ж хлопчиків. Із радісною подією усіх матусь у центрі привітав міський голова Олександр Симчишин.

Маємо красиву традицію: вітати жінок, які народили діток у День матері в нашому міському перинатальному центрі. Зараз це особливо трепетно, бо всім нам так бракує хороших новин та приємних емоцій, — зазначив міський голова. — Цьогоріч на День матері у міському перинатальному світ побачили двоє хлопчиків і двоє дівчаток. “Нічия”, як кажуть у спорті. Дякую кожній жінці, яка, попри страх і невизначеність, народжує українців! Нас має бути багато. З початку 2024 року в Хмельницькому з’явилось на світ 616 дітей. Бажання єдине: щоби росли вони під мирним, Українським і Переможним небом. Дві матусі народили первістків — сина й доньку. Двоє інших — по третій дитинці, у двох жінок чоловіки воюють”.

31-річна Мар’яна Стельмах — мама трьох дітей: двох доньок і новонародженого синочка. Малюк — справжній богатир: має вагу 3900 кг і зріст 57 см. Каже, надзвичайно щаслива. З нею поруч у палаті чоловік військовий. Мар’яна каже, що, можливо, назвуть синочка Захарієм.

Первісточкою — донечкою Дариною не може натішитися тато, ще й у них з донею день народження в один день. “Чоловік — військовий, надіємося на швидку перемогу, щоб ми всі були разом”, — каже матуся Наталія Марчук.

З початку цього року в нас народилося 314 хлопчиків та 302 дівчинки. З них вісім двійнят. У 2023-ому з’явились на світ 640 малюків. Торік у День матері також народили малят четверо жінок”, — розповіла директорка КП “Хмельницький міський перинатальний центр” Ірина Королюк. Найскладніше, каже пані Ірина, було приймати перші пологи в укритті, коли ще не був вироблений алгоритм роботи в таких умовах. А це й операції, й важкі дітки, народжені в реанімації, яких ми спускали в сховище. Далі лікарі вже знали, як діяти, персонал був навчений. Укриття відповідно обладнане: там є пологова операційна, є реанімація для новонароджених, ШВЛ-апарат тощо. Зараз у центрі триває ремонт, вже зробили післяпологову кімнату, де є все для комфорту мами й малюка, опоряджують ще дві.

Багато років максимально популяризуємо День матері як одне з найбільших українських свят. Народження дітей — це насправді неймовірні емоції. В умовах постійних стресів, коли бачиш молодих мам, які посміхаються, ти разом з ними переживаєш якісь моменти щастя. Дуже хочеться, щоб таких матусь ставало все більше”, — поділився емоціями Олександр Симчишин. А в подарунках для малюків — теплі комбінезони, рушники та косметика. Окремо передали й пакунки з памперсами.

Тетяна Руса

Back to top button