День української монодрами у Британії

Минулими вихідними у Британському Королівському театрі міста Бат відбувся “День української монодрами” за участю хмельницького актора, народного артиста України Володимира Смотрителя. Він показав британській публіці дві вистави зі свого репертуару: історичну драму автора та режисера Ярослава Мельничука “Мазепа” та виставу для маленьких глядачів “Я — клоун”.

Країна чужа, іншомовна. Наше мистецтво, та ще й театральне, вони не розуміють і бояться навіть доторкатися до цього. Їм Україна — це віночки, вишиванка. Ми одразу монтували дві вистави: “Я — клоун” — англійською для дітей з Британії й України, і “Мазепа” — українською для дорослих. Все це несе пізнавальний характер про Україну”, — розповів Володимир Смотритель Суспільне Хмельницький.

Актор вивчає мову своїх глядачів, аби бути зрозумілішим для них.

Я граю англійською мовою. Цим займався цілий рік. Мені це дуже складно. Дорослим не потрібна англійська мова. Вони все прекрасно розуміють, що це театр”, — ділиться народний артист України. Потрапити на сцену Королівського театру було непросто, каже митець. Дорога була рік завдовжки: “Я сказав, що настане такий день, коли буде два роки, як Росія вторглась в Україну і буде подія така, на якій наголошуватимуть усі. Я запропонував створити арт-проєкт “День української монодрами”. Вони зацікавилися”.

До речі, монодрама про легендарного гетьмана України Івана Мазепу вперше була показана у 2008 році, і вже тоді вона мала гучний резонанс. Адже розповідала про звірства росіян і про те, що ніякі вони нам не “браття”. Сьогодні ця історія неабияк перегукується з російсько-українською війною. Сотні років тому москалі проявляли таку ж жорстокість, катували невинних і знищували все на своєму шляху.

Частину виручених коштів Володимир Смотритель направляє на підтримку ЗСУ.

Back to top button