День Європи замість Дня Перемоги: в Хмельницькому замайоріли прапори європейських держав

9 травня Україна вперше в історії відзначила День Європи. Відповідний указ 8 травня підписав президент Володимир Зеленський. Задля того, щоб у декого не виникало запитань, ставимо усі крапки над “і”.

По-перше: потрібно перестати вважати 9 травня Днем Перемоги” якнайшвидше, оскільки він не є таким навіть у контексті війни проти гітлерівської Німеччини. По-друге: жоден союзник срср по антигітлерівській коаліції не відзначає цього дня річницю перемоги над Німеччиною. По-третє: дату 9 травня назвав радянський союз. Хоча насправді капітуляція Німеччини набула чинності о 23.01 8 травня 1945 року. У росії це свято перетворилося майже в ключове пропагандистське дійство. В Україні, після розвалу срср, його почали відзначати за інерцією. Та, нарешті, цьому прийшов кінець. Втім найголовніше те, що зло часів Другої світової повернулося і повернула його росія, яка перевершила нацистський Третій рейх, підступно наносячи ракетно-бомбові удари по Україні. Більше того, росія спланувала, розв’язала і веде агресивну війну, а простими словами здійснює злочини в Україні,за які були засуджені головні нацистські злочинці Міжнароднім військовим трибуналом у Нюрнберзі.

Само тому відтепер Україна, як і більшість країн світу, згадує перемогу над фашизмом 8 травня. А 9-го травня цього року ми вперше відзначили разом з усією Європою, як День Європи. Саме цього дня 1950 року прозвучала декларація міністра закордонних справ Франції Робера Шумана, яка започаткувала створення Європейського Союзу. Тоді Шуман стверджував, що Друга світова війна почалася, бо європейські держави не знайшли сили об’єднатися у міжвоєнний період, і це зрештою призвело до насилля у розрізненій Європі та до війни. Відтак сьогодні Європа має виправити ту помилку і об’єднатися, щоб допомогти Україні перемогти у цій війні, адже ми захищаємо від російських окупантів не лише Україну, а й всю Європу.

З нагоди цієї дати в Хмельницькому прапорами країн — членів Євросоюзу прикрасили вулицю Кам’янецьку та Степана Бандери. Акція є символічною та свідчить про те, що українці пам’ятають і цінують підтримку європейських держав в боротьбі з російським окупантом.

День Європи в європейських країнах відзначається 9 травня. Тепер, відповідно до указу Президента, Україна відзначатиме його разом із європейськими країнами. Ми вивісили прапори країн-друзів, які підтримують нас і допомагають Україні в боротьбі за незалежність. Це знак нашої солідарності та спільної боротьби з агресором”, — розповів заступник міського голови Микола Ваврищук.

 Євген Ковтун 

Back to top button