До нового е-квитка два тижні

Саме стільки часу у хмельничан залишилося до переходу на оплату в міському комунальному електротранспорті новим електронним квитком від нового оператора — компанії “Сіті Кард Систем”, яка вже працює у восьми містах України.

Цей процес, як і всі новації, звісно, турбує власників е-квитків: до прикладу, чи повернуть гроші на існуючій проїзній картці, чи коли потрібно буде реєструватися в нового оператора, до якого часу будуть дійсні старі е-квитки, чи торкнуться зміни пільговиків тощо. У компанії повідомили, що в процесі переходу змінять валідатори у тролейбусах, запустять для хмельничан сайт та додаток, почнуть продавати нові пластикові картки та відкриють офіс оператора.

Втім, ці процедури створять певні незручності для пасажирів (не пільговиків). Зокрема, потрібно буде зареєструвати наявні (не пільгові) картки у мобільному додатку нового оператора. Також в перехідному етапі певні функції системи можуть бути недоступні.
Детальніше про особливості нової системи оплати розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. Він повідомив, що заміна валідаторів у тролейбусах відбуватиметься протягом місяця, адже парк цього транспорту нараховує понад 90 одиниць. Справа в тому, що мінятимуть не тільки самі пристрої, а й кабелі до них. У цей період не всі тролейбуси будуть з валідаторами. Тому в такому випадку хмельничанам слід буде користуватися готівкою, QR-кодом від “ПриватБанку” або банківською карткою чи смартфоном у водія. Пільговикам же потрібно буде тільки мати при собі проїзну картку.

Увага! Додаток “Е-квиток Щодня Зручний” та портал “MyCity” працюватимуть до кінця лютого. А як повернути споживач невитрачені “старі” кошти за проїзд? Процедура повернення грошей на діючих проїзних картках включатиме написання заяви та подання документів до місця їхнього прийому, проінформував Микола Ваврищук. Таких точок у Хмельницькому буде декілька. Повернення грошей потрібно буде чекати певний час. Це схоже на процедуру повернення переплати з “Хмельницькгазу”. Якщо не хочете чекати, можна використати всі гроші, що є на проїзній картці, до кінця лютого. Автоматично переказати гроші від теперішнього оператора до майбутнього неможливо, бо це різні компанії, і вони не можуть розпоряджатися грошима без дозволу клієнтів. З кожної поїздки хмельничан компанія-оператор отримуватиме комісію у 8%.

Продавати пластикові картки від нового оператора вже будуть 1 лютого, можливо, це буде й раніше. У Хмельницькому працюватиме офіс компанії, а по місту встановлять термінали, де можна буде їх купити. До речі, картки, які вже є на руках, замінювати не потрібно. Крім того, можна буде купити віртуальну картку в додатку нового оператора. Нині хмельничани мають 25 тисяч “платних” карток, тому великого попиту на них у міськраді не очікують. Місячні проїзні на лютий будуть паперовими, їх продаватимуть водії, а також касири у кіосках “Електротрансу” там, де й продавали раніше.

Нагадаємо, вперше е-квитком хмельничани почали користуватися в 2017 році: 10 травня керівництво Хмельницького КП “Електротранс” офіційно презентувало оплату проїзду в тролейбусах за допомогою QR-коду та мобільного додатку Приват24. Хмельницький став 10 містом в Україні, де було впроваджено у дію е-квиток у транспорті. Напередодні, 7 травня, в Україні набув чинності закон про введення електронного квитка в міському пасажирському транспорті.
Вікторія Катрич

Back to top button