Додай до свого раціону, аби покращити здоров’я

Яка користь та шкода від споживання насіння льону

Льон — це культура, яка давно відома людству не тільки як джерело цінного волокна для виробництва тканин, але і як корисна рослина для здоров’я людини завдяки своєму насінню. Насіння льону, яке іноді називають суперфудом, містить у своєму складі багато корисних речовин та мікроелементів, є важливим елементом харчування. Воно є традиційною українською їжею, що тісно пов’язана з місцевою культурою та звичаями. Цінність льону для здоров’я обумовлена різноманітністю біоактивних компонентів.

Користь

Так, льон містить альфа-ліноленову кислоту (ALA), яка є рослинним аналогом омега-3. Вона робить насіння льону особливо цінним. Важливо включати цей продукт в раціон, оскільки організм самостійно не може синтезувати ці жирні кислоти в достатній кількості. І хоча перетворення ALA в активні форми омега-3 відбувається не повною мірою, все ж ця кислота має антиоксидантну дію, що знижує рівень шкідливих вільних радикалів, що особливо корисно для здоров’я серцево-судинної системи.

Гастроентерологиня зазначає, що у додаток до жирних кислот, насіння льону багате на мікроелементи, такі як мідь і магній, а також на вітаміни групи В. Одна порція льону, а це приблизно 28 грамів, забезпечує від 26% до понад 50% денної потреби в цих поживних речовинах.

Розчинна клітковина — це ще один корисний елемент у насінні льону. Вона становить приблизно 5-6 грамів на порцію, і є корисною не тільки для мікробіому кишківника, але й знижує ризик розвитку раку кишківника, як підтверджують дослідження.

Крім того, клітковина сприяє профілактиці цукрового діабету другого типу та знижує ризик ускладнень у тих, хто вже страждає на це захворювання.

Шкода

Протипокази до споживання лляного насіння можуть бути у людей, які важко перетравлюють жири. Наприклад, це може стосуватися тих, хто не має жовчного міхура чи має камені. В таких випадках льон може збільшити больові відчуття і дискомфорт через велику кількість жиру.

Також, якщо є проблеми з кишківником або мікрофлорою, особливо після споживання рафінованих продуктів, льон може не підійти. Клітковина, що міститься у насінні, може викликати здуття, дискомфорт, послаблення або больові відчуття.

Як споживати

Потрібно замочи насіння льону в холодній питній воді, хоча б на 2 години, а краще на всю ніч. Поставити насіння у холодильник, і до ранку воно набухне. Тоді можна додавати насіння льону у салат, що значно підсилить його корисні властивості. Але найкращий спосіб споживання насіння — це перемолоти набухлий льон за допомогою блендера, перетворивши на кашоподібну масу.

Можна також експериментувати з насінням льону і додавати його у різноманітні страви на сніданок. Також слід пам’ятати, що немає потреби пити льон через силу. І не обмежувати ним свій сніданок.

Скільки лляного насіння можна споживати

Дослідження кажуть, що щоденне вживання льону приносить користь. Тож 28 грамів на день матиме позитивний ефект для організму.

Але під впливом високих температур і кисню льон втрачає свої властивості. Отож булочка з насінням льону не дасть всіх омега-3 жирних кислот.

І важливо, якщо ви ніколи не додавали цей продукт до свого раціону, не варто одразу їсти по 4 ложки на день. Краще почати з 1-2 і поступово збільшувати порцію.

Back to top button