Документ стратегічної ваги: у Хмельницькому презентували План дій “Зелене місто”

Сьогодні, третього травня в офісі “Розумне довкілля. Хмельницький” відбуласьпрезентація Плану дій “Зелене місто” для Хмельницького.В заході взяли участь Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, директорка департаменту інфраструктурних проєктів у Європі Європейського банку реконструкції та розвитку Сьюзан Горансон, представник Посольства ШвеціїВладислав Філатов, представник “Аткінс” Девід Леннокс, заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

“Це історична подія, до якої ми йшли понад 3 роки. Дякую ЄБРР та Уряду Швеції за підтримку, а також компанії «WS Atkins International Ltd «за якісну роботу.Це історична подія, до якої ми йшли понад 3 роки. Дякую ЄБРР та Уряду Швеції за підтримку, а також компанії «WS Atkins International Ltd «за якісну роботу. У липні 2019 року під час великого форуму у Лондоні я ухвалив рішення про те, що ми долучимося до проєкту «Зелені міста». За кілька місяців у Києві ми вже підписали угоду з ЄБРР. Ми стали 4 містом в Україні і 42 у світі, які долучилися до цього міжнародного проекту. До слова, зараз тут вже 7 українських міст і 57 міст світу”,- зазначив міський голова Олександр Симчишин.

План дій “Зелене місто” для Хмельницького розроблявся у співпраці з міжнародними компаніями WS Atkins International Ltd у партнерстві з Bilfinger Tebodin Україна та командою секторальних експертів у рамках Програми ЄБРР “Зелені міста” за фінансової підтримки Швеції.

З самого раннього етапу до процесу збору даних і до остаточного ухвалення цього документу долучилися департаменти, управління, відділи Хмельницької міської ради, комунальні підприємства, громадські організації, навчальні інституції та представники бізнесу. Пріоритетними було визначено чотири основні екологічні виклики, а саме: високий рівень забруднення повітря, забруднення поверхневих вод, незбалансовано високе споживання води та недостатня кількість зелених зон в центральних районах міста.

На замовлення ЄБРР було зроблено оцінку нових екологічних викликів внаслідок воєнного вторгнення росії в Україну. Після створення комплексної картини того, де сьогодні знаходиться місто, та які сфери його життєдіяльності потребують уваги, враховуючи результати експрес-оцінки усіх викликів та впливів війни, план дій “Зелене місто”, який включає понад 20 комплексних пакетів дій, був розроблений. Обрані дії формують його інвестиційний план, який відповідає потребі у фінансуванні в розмірі 694 мільйони євро протягом 10 років (2023-2032 рр.). Кошти можуть бути з різних джерел: міського бюджету, міжнародних фінансових організацій та партнерів з розвитку або ж приватне фінансування. Вони будуть використані на інвестування врядування та планування, міського транспорту, енергетичної безпеки, зелених зон, водних ресурсів, ТПВ.

Відтак план дій “Зелене місто” забезпечить всім містянам повний спектр доступних, якісних та екологічно орієнтованих послуг, що гарантують місцевій громаді стале майбутнє в зеленішому та здоровішому середовищі.

З повним текстом плану “Зелене місто” для Хмельницького можна ознайомитися на сайті Хмельницької міської ради та на сайті офісу ”Розумне довкілля. Хмельницький”.

Ольга Сєргєєва

 

Back to top button