Допомога фронту: хмельницькі освітяни плетуть сітки для маскування військової техніки

Маскування – невід’ємна частина бойової діяльності всіх родів військ. Одним з її елементів,  які створюють безпечні умови для військовослужбовців Збройних Сил України – маскувальні сітки. Це те, що вручну можна виготовляти усім. Робота рутинна, однотипна, але коли ти знаєш, що це дуже потрібно, і це може врятувати чиєсь життя, то це ще більше мотивує, кажуть викладачі Хмельницького ВПУ №11. Півсотні  маскувальних сіток великих розмірів для військової техніки колектив   закладу вже передав на фронт.

Втім, це лише один з напрямків їхнього  волонтерства.  Оскільки  училище  готує фахівців  для підприємств машинобудування та автосервісу, а відтак тут  працюють з металом, з перших днів війни  викладачі разом зі студентами  освоїли виробництво пічок. Їх виготовляли на замовлення військових.  Передали захисникам 70 штук, які наші бійці  використовують і для обігріву, і для приготування їжі в польових умовах. Майстри виробничого навчання виготовили  також понад 700 «їжаків-неваляшок», які необхідні для протидії техніці російських військових,  65 комплектів до бронежилетів, а також брали  активну участь під час облаштування блокпостів на в’їздах до Хмельницького. Власними силами  працівники ВПУ облаштували й  бомбосховище в центральній частині міста та  в навчальному закладі,  де забезпечують цілодобове чергування, а відтак  мешканці мікрорайону можуть ним користуватися під час повітряних тривог.

«Підтримуємо зв’язки з військовими частинами і намагаємося реагувати на потреби захисників. Уже передавали солодощі, продукти довготривалого зберігання, взуття, шкарпетки тощо»,  – розповів  директор навчального закладу Василь Селізар.

Окрім плетіння сіток, збору продуктів харчування, роботи з металом працівники закладу працюють у штабі допомоги вимушеним переселенцям. Допомогли із поселенням 41 родині. А ще силами цього професійного училища були  виготовлені куби для Алеї Героїв, яка розташована на вулиці Проскурівській.

 Євген Ковтун

 

Back to top button