Дорога для ровериста: у Хмельницькому, в наймолодшому мікрорайоні міста облаштовують нову велопішохідну доріжку

 

На початку ХХ століття їх називали “циклістами”, вважали небезпечними диваками і навіть забороняли з’являтися з таким видом транспорту в публічних місцях.Тоді велосипед був транспортом для небідних містян, бо коштував до ста рублів. За такі гроші в ті часи можна було придбати 4-5 коней.
Але вже до кінця 1930-х велосипед став не просто засобом пересування, а предметом особливої культури відпочинку — виїзди за місто, прогулянки закоханих пар, катання містом, фотографування та поїздки на роботу. Велосипед став своєрідним символом свободи. Активно освоювали велосипед і жінки, хоча ще на початку ХХ століття це заняття для жінки вважалося не зовсім пристойним.

Кому належить пальма першості за винахід велосипеда — нині ще сперечаються дослідники. Але ця “диявольська машина”, як називали велосипедного прапрадіда на зорі його появи, нині досягла неабиякої популярності в світі. До прикладу, у Нідерландах на велосипедах їздять усі: діти, дорослі, жінки та чоловіки похилого віку.

У Хмельницькому цей вид транспорту почав набувати популярності ще у 2000 році, коли полетіли вгору  ціни на пальне. Проте для поліпшення велоінфраструктури ніхто нічого  не робив.  Першу  велодоріжку в місті  почали прокладати  в жовтні 2016-го з боку набережної та парку ім. М.Чекмана, а  в 2017-ому вона була готова. Другу велодоріжку також облаштували у центральному парку. Вона з’єднала місток біля станції прокату катамаранів і виїзд з парку до вулиці Олімпійської. Частину велодоріжки довжиною 886 метрів та 2,5 метра завширшки завершили  в 2019 році  на проспекті Миру. Вона тягнеться від вул. Свободи до Старокостянтинівського шосе. Тоді ж завершилося будівництво велодоріжки на Старокостянтинівському шосе на ділянці від “Темпу” до вулиці Зарічанської. Згодом  її  з’єднали з доріжками та велосмугами з Прибузькою, де була  прокладена веломагістраль — від вулиці Кам’янецької до Трудової. Цей маршрут з’єднав Гречани, центр і район “Заготзерно”. Якщо у кілометрах, то на теперішній час в Хмельницькому прокладено понад 15 кілометрів  велодоріжок та велосмуг.

Нову велопішохідну доріжку протяжністю понад один кілометр прокладуть на вулиці Степана Бандери, на ділянці від вулиці Озерної до вулиці П. Мирного.  Роботи з її облаштування вже розпочалися по правій (східній) стороні вулиці С. Бандери, яка  буде вимощена тротуарною плиткою.

Для зручності пішоходів у місцях перетину пішохідних шляхів з проїжджою частиною, а також поблизу пішохідних переходів передбачені пандуси  з пониженнями бордюрного каменю до нульового рівня та попереджувальні тактильні елементи.  Відтак розвиток спортивної інфраструктури в Хмельницькому активно продовжується, а там і перемога не за горами!

 Ольга Сєргєєва

 

 

 

Back to top button