Досяг повноліття і одразу на лаву підсудних: у Хмельницькому затримали прикарпатця, який торгував сильнодіючими синтетичними наркотиками

18-річний  юнак з Прикарпаття вирішив опанувати «професію» закладчика. В наш час  це справа 5-ти хвилин. Головне знайти в інтернеті  «роботодавця», який рулить наркобізнесом, переконати його, що ти не коп і ти «працевлаштований». Далі все ще простіше: береш  в «дяді» запаковані згортки з наркотиками, або формуєш їх сам, кладеш їх у потаємному місці, фіксуєш на телефон геолокацію і відправляєш  фото покупцю, який за «товар» переказує тобі на картку гроші, частину з яких відправляються босу.

У Хмельницький юнак приїхав з  Івано-Франківської області. Скільки він тут провів часу невідомо, але  одного дня  його поведінка привернула увагу поліцейських, які  в цей час  несли службу на Старокостянтинівському  шосе. Інтуїція патрульних не підвела. Хлопець,  повністю укомплектований  «товаром», якраз вийшов на «роботу». В нього правоохоронці вилучили  38 згортків з порошкоподібною речовиною.  Експертиза  показала, що це особливо небезпечний синтетичний психотропний наркотик PVP, обіг якого заборонений.. Правоохоронці все частіше вилучають його у наркоторговців і, відповідно, спеціалісти Хмельницького НДЕКЦ МВС регулярно отримують PVP на дослідження.  Наркотичний засіб має специфічну молекулярну структуру, що дозволяє речовині миттєво проникати в клітини, оминаючи біологічні бар’єри, що викликає активний процес вироблення моноамінів (активних речовин). В людей, які вживають цей наркотик спостерігається короткочасна й сильна інтоксикація, а також стійка фізична й психічна залежність уже за 2 прийоми.   У пацієнтів із наркотичною залежністю спостерігається різке погіршення стану, здоров’я й неухильна емоційно-особистісна деградація. Після безперервного тижневого вживання зменшуються інтелектуальні здатності і людина вже не може швидко й правильно вирішувати різного роду завдання. Після безперервного двомісячного прийому спостерігаються перепади емоцій, виникає агресія, страх, сміх, а також порушення мови.  Згідно статистики, більшу частину наркозалежних від PVP чекає летальний кінець у перший рік застосування.

Молодого прикарпатця взяли під варту. Слідчі Хмельницького райуправління поліції за процесуального керівництва прокуратури вже оголосили йому підозру за ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі  до 10 років з конфіскацією майна.

Судом підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 80 тисяч гривень.

Євген Ковтун

 

Back to top button