Друге життя газових балонів: хмельницькі волонтери майструють буржуйки, які відправляють нашим захисникам

Потреба військових у пічках-буржуйках зараз колосальна. Про це ще на початку жовтня повідомляли волонтери, які напряму спілкуються з нашими захисниками. На заклик допомогти з матеріалом для саморобних пічок відгукнулось чимало містян. Нещодавно чергова партія буржуйок поїхала на другу і третю лінію оборони та на блокпости, аби військові з настанням морозів могли не лише погрітися, а й приготувати їжу, висушити одяг та взуття. Свій досвід у благодійному напрямку вирішили використати й хлопці, які працюють зварювальниками. Майструють металеві пічки з газових балонів в себе на на подвір’ях.

“Створити буржуйку з нуля дуже затратно. Адже ціни на метал чималі. Спало на думку, що їх робити можна з порожніх газових балонів. За декілька днів нам привезли вже чотири балони, і люди повідомляють, що можуть привезти ще. Нам залишається лише купити диски для болгарки та інші дрібні деталі. Бо навіть петлі для дверцят ми використовуємо вживані”, — розповідає волонтер Ігор. Втім, перетворювати звичайні газові балони на буржуйки — справа не з легких. Навіть для зварювальників із стажем є певні складнощі, але хлопців це не лякає. Кажуть, коли це стосується захисників, готові працювати без відпочинку. На те, щоб очистити вживаний балон, розрахувати, де будуть двері, труба, і що там іще всередині, а потім це все зварити, йде приблизно півтори доби. Роблять хлопці на совість, щоб буржуйки надійно слугували нашим бійцям.

“З балонів потрібно випустити залишки газу і залити водою. Без цих кроків не можна приступати до роботи, бо буде вибух. Далі робляться дверцята і ніжки, вирізається димохід. Буржуйки можна робити вертикальні, але практика показала, що горизонтальні кращі, тому робимо горизонтальні”, — розповів волонтер.

Допомагають й підприємці. Вони купують вже практично готові пічки, до яких залишається лише приварити трубу-димохід. В середині таких буржуйок встановлений камінь шамот, який тримає тепло, а відтак не потрібно використовувати багато дров. За словами координатора ГО “Захист — об’єднання волонтерів” Олександра Бауріна, потреба в буржуйках є, тому просить небайдужих хмельничан, в кого є порожні балони, привозити їх на Кам’янецьку, 76, і цим допомогти зігріти наших захисників.

Євген Ковтун

Back to top button