Друге життя відходів

 

Побутові речі, меблі, одяг, іграшки тощо, що їх позбуваються попередні господарі, часто стають у нагоді іншим людям. Про це подбали в хмельницьких центрах управління відходами (ЦУВ). Причому абсолютно безкоштовно, варто лише приїхати до ЦУВ й обрати потрібне.

Для зручності привезені речі розкладають по контейнерах відповідно до побутового призначення. Дуже часто сюди потрапляє справна техніка, гаджети або придатні до використання чи ремонту меблі.

А минулого року створено й телеграм-канал. У ньому працівники ЦУВ оперативно повідомляють про наявність меблів, побутової техніки та одягу в гарному стані, які безкоштовно можна забрати. Також викладають світлини речей, які пропонують для повторного вжитку. Є й унікальні: “На дільницю сортування КП “Спецкомунтранс” разом з пластиковими пляшками потрапили дитячі ортези. Ортези — це ортопедичниі вироби, призначені для коригування, реабілітації, профілактики виникнення або стабілізації деформацій опорно-рухового апарату. Тому якщо комусь потрібно, ми віддамо. За інформацією звертайтеся за телефоном 067-147-81-44”, — йдеться в одному з останніх Телеграм-повідомлень.

Нагадаємо, центри працюють з 8.00 до 19.00. Знаходяться за адресами: просп. Миру, 7 (поблизу міського полігону) та на перетині вулиць Чорновола та Пілотської. Кожен мешканець хмельницької громади може безкоштовно здати меблі, будівельні та відходи, а також небезпечні, пакувальну тару, метал.

Нині у працівників КП “Спецкомунтранс” побільшало турбот з прибирання довкілля. Адже весна вже заявила про себе, містяни проводять обрізку дерев і часто не знають, що робити з купами гілля та сухостою. Вирішення запропонував на Фейсбук-сторінці заступник міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок.

Є насправді два варіанти — правильний і дорогий, — пояснює посадовець. — Після обрізки формуєте з гілок в’язочки, довжиною до 50 см, які потім у вас безкоштовно забере машина “Спецкомунтрансу”. Між іншим машина підбирає гілля кожного першого тижня місяця. Якщо вас цікавить графік вивезення на вашій вулиці, можете зателефонувати за номером 067-314-06-07. Дорогий варіант — це винести гілля на сміттєвий майданчик, на дорогу чи зелені зони вздовж доріг. Такий варіант обійдеться вам у 1700 гривень штрафу, тож я думаю він не цікавий. Додатково нагадую, що гілля та інші зелені відходи не входять до складу твердих побутових відходів (ТПВ), за вивезення яких ви сплачуєте “Спецкомунтрансу”, і виносити їх на сміттєві майданчики заборонено”.

Отож будьмо відповідальними, адже благоустрій нашого міста залежить від кожного з нас.

Вікторія Катрич

Back to top button