Дружба скріплена не лише печаткою: Хмельницький відвідала делегація з литовського міста-побратима Шауляй

Литва  з перших днів великої війни підставило українцям своє  дружнє плече.Торік ця країна   тільки  на байрактари зібрала 5 мільйонів євро і прихистила понад 3 тисячі українських біженців .  Так само  в  перші дні великої війни громада  нашого міста побратима  виділила  100 тисяч євро на  гуманітарну допомогу Хмельницькому, яку доставили в місто  в березні.  З тих пір наші побратими постійно на зв’язку і їхня підтримка дуже відчутна. Це і продукти, медикаменти, генератори, буржуйки, засоби зв’язку, одяг, медичний транспорт, засоби гігієни і багато іншого. Отримані вантажі  з Шауляю Хмельницький спрямовує в ті населені пункти країни, де  ситуація найважча. Також допомогу передають військовим та  медичним закладам нашого міста.

«Мав честь вітати у нашому місті делегацію із дружнього нам міста Шяуляй. Це той випадок, коли справжня підтримка і побратимство перевіряється критичними ситуаціями. За рік Шяуляй передав Хмельницькому допомогу еквівалентну майже 300 тисячам євро! Ми ділилися нею і з воїнами, і з деокупованими населеними пунктами. Особливо цінними були медикаменти, медичне обладнання, яких у звільнених містах і селах не було взагалі. Така підтримка додає впевненості і натхнення  боротися далі.  Під час візиту керівництво Шяуляю озвучило, що знову виділило нам допомогу у розмірі 80 тисяч євро. Будемо спільно визначати  на які конкретні потреби її спрямовувати», –  сказав міський голова Олександр Симчишин. В свою чергу   під час зустрічі в Хмельницькій міськраді заступник міського голови Шяуляю Юстінас Свегзда  запевнив, що  громада їхнього міста підтримуватиме Україну у боротьбі з російською агресією й надалі.

«Литовці мають спільну негативну історію з російською ордою, розуміють наскільки важливо боротися за свою свободу . Ми за ці 9 років стали набагато сильнішими і в цій війні обов’язково переможемо, особливо з такою допомогою, яку ми зараз відчуваємо від Литви і від нашого міста побратима – Шауляй», –  зазначив під час зустрічі з литовськими колегами  Олександр Симчишин.

Водночас   сторони домовилися  й про співпрацю в  культурно-гуманітарній сфері. Зокрема в  квітні цього року Хмельницький муніципальний камерний хор  візьме участь у міжнародному  фестивалі музики “Резурексіт”, а в  серпні хмельницьких пластунів запросили до Шяуляю на проведення спільного таборування.

Після  зустрічі в Хмельницькій міськраді делегація Шауляю  вирушила в деокуповані українські міста.

 Євген Ковтун  

Back to top button