Енергія сонця у поліклініках

Альтернативні джерела енергії, зокрема сонячної, нині стали рятівними у подоланні енергокризи. У Хмельницькому сонячні панелі працюють на дахах трьох поліклінік комунального підприємства “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” в межах енергетичного проєкту. Підприємство не лише виробляє для себе, а й та продає в загальну мережу “чисту” електроенергію в форматі Net Billing.

Про це розповіла директорка комунального підприємства “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” Людмила Слободяник. Усі три станції обійшлися підприємству в 4,5 мільйона гривень. Одна з найпотужніших установок — понад сто панелей, які живляться енергією сонця, працює на даху міської поліклініки №2. “Потужність кожної такої панелі — 550 ват. Найбільш ефективні вони в сонячну днину. Результат залежить сильно і від погоди, і від пори року, і від кута сонця, яке опускає свої промені на батареї”, — розповів інженер-енергетик КП “Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр” Олег Чабан.

Панелі максимально ефективні з середини весни до середини осені. Загальна кількість панелей — 224, разом вони генерують 100 кіловат. 112 із них, на 50 кіловат кожна. розташовуються на даху поліклініки №2, ще дві менші — на дахах поліклінік №1 та №4”.

Ці три поліклініки, в середньому, за годину споживають 60-70 кіловат електроенергії. Тож надлишки, особливо у вихідні, йдуть до зовнішньої міської електромережі. Щоб сонячна енергія з батарей перетворилася на струм потрібної напруги, працюють інвертори , пояснив енергетик. — А в поліклініці №2 їх два, потужністю 30 і 20 кіловат. На інвертори надходить електроенергія постійного струму, переробляється на енергію змінного струму і подається в мережу”.

Як зазначила Людмила Слободяник, електрику у загальну мережу підприємство продає не за “зеленим” тарифом, а за новою в Україні системою Net Billing. У чому суть?

“Це дало нам можливість зняти запобіжники з вироблення електроенергії. І тому ми максимально в усі інші дні можемо використовувати енергію сонця власне для себе, — пояснила директорка. Коли ми починали встановлювати батареї, на кожній були обмежувачі. Так технічно було розроблено, і ці обмежувачі не давали можливості забрати всю енергію сонця, яка є. Від продажу електрики в загальну мережу великого зиску наше підприємство не має, але не це основна ціль проєкту. Головне те, що і скільки ми можемо взяти для своїх потреб. Їх окупність, за проєктними розрахунками, досягнеться впродовж чотирьох з половиною років. А кошти на сонячну енергетику були зароблені нашим комунальним підприємством. І всі потроху нам допомагали — хтось технічно, хтось фінансово, хтось порадами, консультаціями, тобто, долучилося до реалізації цього проєкту багато”.

Чи врятує сонячна енергетика від блекаутів? “Звісно, ці станції не врятують поліклініки від блекаутів, — каже Олег Чабан. — Ми виходили з бюджету нашого комунального підприємства і тому поставили мережеві станції. Щоб поставити гібридні станції, це коштувало б удвічі дорожче. Тому в періоди знеструмлення підприємство використовує генератори. Але як додаткова потужність, сонячна енергетика стала незамінною”.

Ольга Озерна

Back to top button