“Енеїда”: реінкарнація

У Хмельницькому академічному обласному музично-драматичному театрі імені М.Старицького 27 і 31 березня відбудеться прем’єра вистави-епопеї “Енеїда” за однойменною поемою Івана Котляревського, приурочена до Міжнародного дня театру.

Подія не лише мистецька, а й історична: найвідоміший твір Івана Котляревського, з якого розпочалася нова доба в історії української літератури і літературної мови, вперше за всі понад 30 років української незалежності ставлять на головній хмельницькій сцені. А напередодні актори і творці вистави розповіли журналістам, що і кого побачать глядачі у реінкарнованій бурлескно-травестійній епопеї українського буття, яка перегукується з нинішніми реаліями, і які події в сценічній “Енеїді” є пророчими та актуальними для сучасних українців. І в цьому переконав показаний фрагмент початку вистави: Еней з троянцями пливуть на кораблі морем, розтинаючи шторм, у пошуках нової землі, на якій заснують нову, справедливу і процвітаючу державу. А те, що це буде Україна, переконують його побратими — українські козаки, які не визнають перемоги над собою ні земних, ні небесних сил: ніщо не може зламати їхнього патріотичного духу відновлення своєї державності. До речі, сценічні образи козаків, створені Оленою Янчук, спроєктовані з найвідоміших книжкових ілюстрацій до “Енеїди” Анатолія Базилевича. І це також родзинка сценографії.

Як зазначив директор театру Андрій Ковальчук, це наймасштабніша вистава сезону, як за кількістю задіяних акторів, так і за історично-соціальним тлом. “Ми розуміємо виклики, які ставить перед нами, перед Україною цей час великої війни, і ми хочемо бути в тренді сучасності та зберегти тяглість патріотичної традиції нашої нації. Іван Котляревський писав “Енеїду” у важкий для України час, коли московія знищила Запорізьку Січ, ми ці події адаптували до визвольної війни українців проти московських зайд, яка триває нині, — зазначив Андрій Ковальчук. — Цією виставою хочемо показати мужніх сучасних козаків — наші Збройні Сили”. У планах — показати виставу в Україні, можливо, й за кордоном. Інсценізацію та постановку вистави здійснив Дмитро Некрасов, режисер Сумського національного академічного театру, який відгукнувся на запит хмельничан. Музику до вистави написав актор театру і композитор Тарас Юровський, вдало поєднавши епічність, автентику з сучасними музичними жанрами. У виставі багато яскравої хореографії, яка додає подіям потужного динамізму (балетмейстер Юрій Саввон).
Головну роль — царя Енея виконує харизматичний Роман Падура, який бачить свого героя сміливим та відважним ватажком і водночас — це небайдужий до жінок гульвіса та весельчак, і все йому до снаги. Ця роль, каже Роман, вимагає багато енергії як фізичної, так і моральної. Кохану Енея, карфагенську царицю Дідону, зіграла акторка Катерина Руцька, її героїня — втілення жіночності та фемінізму.
Головною сценою вистави став поєдинок відважного і благородного Енея з пихатим зажерливим царем рутулів Турном, що мав багато війська та грошей (символічний образ московського “царя” путіна). В результаті поєдинку Еней перемагає Турна і здійснює свою мрію про квітучу державу. Пророцтво богів збулося. Пророцтво Котляревського надихає нас на перемогу.

Тетяна Слободянюк
Фото Сергія Аніськова

Back to top button