Фінал тендерного марафону

Завершився фінальний етап тендеру на обрання компанії, яка здійснить рекультивацію діючого полігону твердих побутових відходів (ТПВ).

Учасниками тендеру стали консорціуми компаній з Греції та Азербайджану, а також з Лівану та Туреччини. Наразі триває оцінка їх фінансових пропозицій, після цього буде оголошено переможця, котрий здійснюватиме рекультивацію. Про це повідомив заступник міського голови Микола Ваврищук на власній сторінці у Фейсбук.

Рекультивація полігону — це ліквідація аварійних схилів та формування пологих схилів полігону, укриття їх суглинком. Фактично замість полігону для сміття на його місці створюють рекреаційну паркову зону. За умовами договору, підрядник також збудує дві нові карти для складування відходів, які відповідатимуть стандартам ЄС, під’їзні дороги, адміністративно-побутові будівлі, очисні споруди стоків тощо.

За словами Миколи Ваврищука, хмельницький проєкт реконструкції існуючого полігону ТПВ отримав позитивний висновок оцінки впливу на довкілля (ОВД). Проєкт реалізується за грантові кошти Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP) та коштів Європейського банку реконструкції та розвитку.

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Хмельницькому, після невеликої паузи, пов’язаної із повномасштабним вторгненням росії (в умовах війни світові компанії боялись будувати в Україні такі обʼєкти), відновили реалізацію проєкту із реконструкції сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного комплексу. Тоді ж за обома напрямками розпочали тендерні процедури, провели передкваліфікацію з відбору компаній для проєктування та будівництва комплексу.

Над проєктом з реконструкції діючого полігону ТПВ та будівництва сміттєпереробного комплексу в Хмельницькому почали працювати ще у 2019 році. У жовтні 2020 року КП “Спецкомунтранс” вдалося залучити 28,5 мільйона євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку під гарантії Хмельницької міської ради. Ще п’ять мільйонів євро місто отримало грантових (безповоротних) коштів від Інвестиційної платформи сусідства ЄС. 2022 року після проведених перемовин для реалізації проєкту вдалося залучити додатково ще 1,25 мільйона євро грантових грошей. Саме за ці кошти реалізовуватиметься весь великий проєкт щодо вирішення комплексу завдань, пов’язаних зі сміттєпереробкою в Хмельницькому. Ці кошти є цільовими і не можуть витрачатися на жодні інші потреби.

Тетяна Руса

Back to top button