Гартуються соколята

У Хмельницькому рекреаційному центрі “Берег надії” завершився перший (загальноміський) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) серед освітніх закладів міської територіальної громади. Організатор триденного таборування — департамент освіти та науки міської ради.

Джурами називали в Україні в 16-18 століттях  зброєносців, учнів у козацької старшини, зазвичай ними були молоді хлопці, які разом з козаками ходили в бойові походи, брали участь у боях. Ця козацька традиція вишколу молодої зміни захисників України відроджена у всеукраїнській грі “Сокіл” (“Джура”), яка  на загальнонаціональному рівні проводиться з 2009 року. Новий поштовх у розвитку гра отримала 2015 року, коли була включена до Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді.

Правічний ліс, густі трави та безхмарне небо стали мирною ареною для змагань юних патріотів. Понад дві сотні школярів міської громади зібралися в таборі, на території Рекреаційного центру “Берег надії”, аби взяти участь у грі “Сокіл” (“Джура”) — справжньому випробуванні для розуму, тіла й сили волі. Тут відбулося триденне таборування для роїв середньої та старшої вікової групи. Про це йдеться у повідомленні департаменту освіти та науки міської ради.

У грі взяли участь вісім команд середньої та 12 команд старшої вікових груп. Юні патріоти демонстрували свої уміння в різних конкурсах та випробуваннях військово-спортивного, історичного, культурно-інтелектуального та патріотичного спрямування. Вони навчалися долати смугу перешкод, наче неприступні ворожі лінії оборони. Кидали гранати, імітуючи нищівні удари по ворожих цілях. А отримавши навички орієнтування на місцевості, готувалися до розвідувальних операцій у тилу загарбників. Команди ходили строєм, опановували тактику бою та надання першої медичної допомоги пораненим.

Інтелектуальні баталії та квести допомагали розвинути кмітливість, ерудицію та нестандартне мислення. Історичні знання про подвиги пращурів вселяють віру у гарне майбуття. Ввечері, при смолоскипах, лунала молитва за Україну, за Перемогу над окупантом. Після випробувань юнаки та дівчата збиралися біля ватри, де куштували традиційні українські страви й співали бадьорих українських пісень.

Допомогли в підготовці та проведенні гри представники хмельницького підрозділу Нацгвардії України та офіцери НАДПСУ ім. Б.Хмельницького. Тож таборування було не тільки цікавим, але й максимально корисним.

Перемогу в старшій віковій групі виборов рій “Січовики” (ліцей №11), друге місце завоював рій “Сталеві зубри” (ліцей №8), третє місце — рій “Варта ватри” (ліцей №16). У середній віковій групі переміг рій “Отамани” (ліцей №4), на другому місці рій “Патріоти” (ліцей №2), на третьому рій “Подільські соколи” (ліцей №6). Проте в цій грі не було переможених. Кожен учасник “Джури” став на крок ближче до розуміння свого патріотичного обов’язку перед Батьківщиною. Плекаючи патріотизм змалку, ми виховуємо нове покоління нездоланних воїнів духу. А гра-змагання є чудовою нагодою для юні показати свої здібності, зміцнити здоров’я, поглибити знання та навички, а також зустрітися з однодумцями та друзями.

Переможці міського етапу військово-патріотичної гри отримали нагороди міського голови Олександра Симчишина. Вони представлятимуть нашу громаду на обласному етапі гри.

Ці юнаки та дівчата впродовж кількох днів таборування вчилися і змагалися у військовій тактиці, стрільбі, перетягуванні линви, орієнтуванні, саперній справі, надані медичної допомоги тощо. Кращі отримали подарунки. Але, впевнений, що найціннішим для учасників був досвід спілкування із друзями, патріотичні вечірні ватри, нові знайомства, навички і знання у військовій справі. Чим більше уваги ми приділятимемо військово-патріотичному вихованню та навчанню основ військової справи, тим сильніше матимемо суспільство. А на сильних ніколи не нападають. Сильні будуть успішні держави. Дякую великому колективу, який організував гру! А також педагогам, які навчають дітей Захисту України. Щороку згадуємо одного з організаторів “Сокола-Джури” в громаді — педагога Анатолія Назаренка, який загинув, захищаючи Україну. Його справа живе і розвивається”, — прокоментував подію міський голова Олександр Симчишин.

Нагадаємо, в торішніх змаганнях юнаків та дівчат старшої вікової групи “Джура-Оборонець” (15-17 років) і середньої “Джура-Сокіл” (11-14 років) взяли участь 17 роїв із 17 шкіл громади. Цей етап змагань був присвячений пам’яті полеглого в російсько-українській війні в березні 2022 року підполковника Анатолія Назаренка, одного з натхненників і організаторів національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді.

Тетяна Слободянюк

Back to top button