“Гаряче” літо хмельницької гімназії: найбільше медалістів і пожильців-переселенців

Червень — традиційний місяць освітніх фінішів: останні дзвоники, випуски, атестати, медалі… А цього року все відбувається з означенням “онлайн” і нагадуваннями про повітряні тривоги. І про таке цьогорічне шкільне прощання написав на сторінці у Фейсбуку міський голова Олександр Симчишин: “Сьогодні вручили медалі нашим випускникам-відмінникам: 161 золоту та 36 срібних. Це точно найскладніший випуск. Цим молодим людям довелося пройти різні випробування — дистанційне навчання, карантин, війну. Навіть сьогоднішнє вручення медалей перервала повітряна тривога. І понад 40 хвилин ми спілкувалися з ними про Українське майбутнє в бомбосховищі. Але вони своєю працею і стараннями впродовж 11 років заслужили на цей день. Ніякий “рускій мір” не може його забрати!”

…Дитяча пісочниця та ігровий майданчик у дворі, гори іграшок і ряди вішал з гуманітарним одягом для пожильців-переселенців у гамірних коридорах. Єдине, що нагадувало у цьому тимчасовому хостелі освітній заклад, найстаршу хмельницьку гімназію №1 імені В.Красицького, це репетиція випускного вальсу кількох десятків одинадцятикласників на подвір’ї, які готувались до скороченого, та все ж святкового балу. Як прожила цей найважчий освітній рік гімназія, котра першою в місті, ще у 1990 році, здобула статус закладу нового типу? Чи залишаться в Україні наші випускники, чи не розпорошиться по всьому світу через воєнну загрозу наш інтелектуальний потенціал? Чи вплинула дистанційна освіта на рівень освіти, на соціалізацію учнівської молоді?

Про це — в розмові з директором закладу, відмінником освіти України Святославом РАТУШНЯКОМ.

Ми думали, найважче, що може бути, це — онлайн під час ковідного карантину. Хоча ми дуже швидко до нього призвичаїлися, успішно освоїли платформу Google Classroom. Але найбільше змін в наше життя, звісно, внесла війна. Чимало наших дітей опинилися за межами країни. Деякі вчились і в двох школах, до прикладу — і в нас, і в Польщі, чи в Німеччині, в Англії, в США, де перебували і перебувають досі.

Зараз спрощений процес завершення навчального року, мультипредметний тест також менш складний, ніж попередні. Все це вплине на якість набору до вишів? Загалом на якість освіти, її вимоги?

Звісно. Але дуже правильно, що все-таки залишили ЗНО навіть у форматі мультипредметного тесту. Тому що попередньо взагалі йшла мова про скасування ЗНО. Щодо самого змісту тесту, то тут є, звичайно, є питання. Якщо випускник хоче вступати до медичного чи технічного вишу, як перевірити його знання з хімії, фізики, біології? Чи на спеціальність, пов’язану з англійською мовою, перекладами? Тобто, в цей тест можна було передбачити відповідні завдання з інших предметів. Адже діти готувалися, працювали з репетиторами і т.д. Тобто, варто було б додати, на вибір випускника, також предмет іншого освітнього профілю. Але, в загальному, мультипредметний тест — це краще, ніж його не було б.

У вашому закладі завжди були вагомі перемоги вихованців на регіональному, всеукраїнському, міжнародному рівнях. Виходячи з нинішніх реалій, як ви закінчили цей навчальний рік з дуже тривалим онлайном, сигналами тривоги, сховищами, евакуаціями?

У нас три одинадцятих класи, відповідно 88 гімназистів, з них 21 отримали золоті медалі, п’ятеро — срібні. Але в нас немає гонитви за медалями, головне, що високі результати діти стабільно показують і в 10-ому, і в 11-ому класах.

Які плани у випускників? Адже важливо, щоб інтелектуальний потенціал залишався в Україні. Чи багато обирають для вступу закордонні виші?

На жаль, за час війни орієнтовно третина наших випускників знаходилась і зараз знаходиться за межами України. І, зрозуміло, що, враховуючи всі наші події, багато закордонних вищих навчальних закладів надають преференції майбутнім українським студентам. І чимало вже й наших випускників обрали закордонні виші. Орієнтовно, це близько 20 наших учнів, але, думаю, ця кількість може бути більшою. Причому, географія різна — Польща, Німеччина, Канада, США, Словаччина, Бельгія, Великобританія. Це говорить про те, що на Заході наших дітей вже побачили, оцінили, і ми отримуємо позитивні відгуки про освітню підготовку українських учнів.

Чи можна зараз змінити ситуацію, щоб український інтелектуальний потенціал не “вивітрювався” з країни з такою швидкістю?

Війна внесла дуже відчутні корективи. Раніше в нас 3-5 випускників обирали навчання за кордоном, а тепер тенденція інша. Причому, це стосується ж не лише нашої гімназії, а й української освіти загалом на цьому етапі життя. Які наші сподівання? Сподіваємося, що наші студенти отримають вищу освіту за кордоном і повернуться відбудовувати рідну Україну. Тому що роботи буде багато, заробітні плати будуть пристойними, і на це ми розраховуємо.

Святославе Петровичу, гімназія зараз живе в новому ритмі, тут мешкає багато вимушених переселенців: звісно, це необхідно зараз. Як ситуація розгортатиметься далі, адже заклад потрібно готувати до нового навчального року?

З перших днів березня у нас відкритий центр тимчасового перебування переселенців, але тимчасовість оця поступово переросла у постійність. І ми розуміємо ці обставини. Дехто з переселенців живе вже тут четвертий місяць. Крім нашої гімназії, цим центром опікується ще громадська організація “Шанс на життя” і швейцарський фонд із розмінування. “Шанс на життя” займався вивезенням людей з небезпечних територій, досі опікується матеріально-технічним забезпеченням, харчуванням, засобами гігієни. Допомагають і наші батьки, і громадські організації. Швейцарський фонд із розмінування раніше перебував у Маріуполі, а з моменту окупації його працівники переїхали до нас, оскільки займатися своєю безпосередньою діяльність вони в Маріуполі зараз не можуть. Завдяки їх підтримці ми придбали душові кабіни, пральні машини, посуд. І на сьогодні гімназія перетворилась у такий собі хостел, щодня мешкають 100-110 людей, з них близько 25 — діти. Постійно працюють душові, пральні машини, люди харчуються, наші кухонні працівники тричі на день готують їжу, допомагають волонтери. Ми зробили також кінозал, надаємо можливості доступу до Інтернету, у дворі для малюків обладнали пісочницю. Дали клич нашим батькам — допомогти з велосипедами, самокатами, іграшками — ось вони тепер при вході, діти користуються. Тобто, намагаємося забезпечувати і дорослих, і маленьких всім, чим можемо, і чим потрібно.

У яких приміщенням мешкають переселенці, адже мова йде про тривале перебування понад сотні людей?

Люди по 10 чоловік мешкають в класних кімнатах. Поставили там розкладайки і двоярусні ліжка для дітей. Громадські організації, наші батьки знайшли абсолютно нові матраци, постільну білизну. Спілкуючись з цими людьми, чуючи їхні історії, вжахаєшся, бо росіяни влаштували справжнє пекло, з якого люди намагаються вирватись, врятувати дітей. Багатьом вже й немає куди повертатися. Тож живуть вони в нас не від доброго життя чи бажання мандрувати, тому маємо їх підтримувати, допомагати. З іншого боку, освіта має вже зараз готуватися до нового навчального року, за літо потрібно підготувати нормальні умови для навчання дітей. Тому в кінці червня людей будуть переселяти в інші установи, де також будуть надані належні умови.

Обов’язковою умовою для відкриття шкіл є наявність у них чи поблизу обладнаних укриттів. Чи має гімназія відповідне сховище?

Будівля достатньо стара і належного сховища тут немає. А в нас навчається 760 учнів. У нас є приміщення подвійного призначення, напівпідвальні: гардеробу, буфету, їдальні. Ми зараз переобладнуємо їх для перебування під час тривоги. Але там може укритися третина дітей і працівників. Ще дві третини зможуть перебувати в сусідніх із гімназією будівлях, де є великі підвали, облаштовані під сховища. І нам потрібно буде дві-три хвилини, щоб евакуювати туди старших дітей і працівників.

Міська влада сприяє в цьому?

Так, на це є відповідна вказівка міського голови, щоб провести аналіз укриттів і максимально забезпечити для освіти можливість навчатися офлайн. Тому в кожну школу і до нас безпосередньо приходили представники МНС, міської ради і провели аналіз ситуації: що є, що треба зробити, щоб навчальні заклади запрацювали з 1 вересня.

Незважаючи на дуже складну нинішню ситуацію, освіта готується вже реально працювати в умовах Нової української школи (НУШ), адже в цю реформу вже вкладено дуже багато ресурсу. Чи готова гімназія до роботи у НУШ?

Так, реформа вже йде п’ятиий рік, і ми не сиділи, склавши руки, в очікуванні. Наші педагоги протягом усього цього часу навчалися на семінарах, курсах. Минулого року ми зарахували на навчання 5-й клас, який навчався в форматі НУШ. І ми тепер з цим класом далі пілотуємо проєкт НУШ. Тобто, разом обираємо навчальні програми, підручники, аналізуємо, як це все працює, що потрібно змінити і т. д. Ми постійно на зв’язку з міністерством освіти, з нашим інститутом післядипломної освіти, інститутом модернізації змісту освіти, звітуємо, ділимось досвідом, аналізуємо. І в цьому році до нас прийшли вже три НУШівські класи, ми вже знаємо, які підручники кращі, як будувати процес навчання. Наші педагоги, які в минулому році проходили відповідну підготовку за прогрмою МОНУ, діляться з колегами всієї області досвідом, і не припинили цього і в умовах війни.

Яка основна парадигма НУШ, яка змінює саму філософію освіти?

Це — дитиноцентризм. Це максимальне наближення змісту освіти до реальних потреб життя, до практики. Тобто, це здобуття умінь і навичок, використання їх дітьми. І ці уроки носять не лише навчально-прикладний, а й патріотичний характер, формують громадянські компетентності. Ми обрали курс “Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти” для 5-го класу, рекомендований МОНУ. І нинішній час довів, що Україна сильна патріотами, громадянським духом. У червні цього року Міністерство освіти і науки затвердило заходи щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти України до 2025 року. І серед основних складових національно-патріотичного виховання в концепції виокремлені громадянсько-патріотичне, духовно-моральне, військово-патріотичне та екологічне виховання. І ось тут ще одна відповідь на запитання, чи залишатиметься в Україні наша молодь? Якщо любов до Батьківщини стає стержнем виховання, то відповідь однозначна: цінують і бережуть те, що люблять.

Тетяна Слободянюк

Back to top button