Гільза за 15 тисяч гривень

Волонтерському стажу студентки 2 курсу факультету технологій та дизайну Хмельницького національного університету Катерини Адамової вже 10 років. Перший досвід здобула ще школяркою в Ярмолинецькому закладі середньої освіти №2, коли почала організовувати серед учнів збір гуманітарної допомоги для наших військових, які захищали Донеччину.

Перші місяці навчання у виші дівчині запам’яталися не лише початком студентського життя: у лютому 2022 року Катя з друзями вже всі дні проводили серед хмельницьких волонтерів, власноруч робили “коктейлі молотова”, допомагали готувати обіди для переселенців. Катя з тих, хто переконує насамперед справами. У випускному класі разом з учителькою Лілією Прокопчук, чоловік якої став на захист держави, ініціювала серед ровесників використати гроші не на застольне святкування випуску з рестораном, дорогими нарядами, відео тощо, а на придбання дрона DJ Mavic 3. Що й було зроблено. “Волонтери з Франції, — розповіла дівчина, — допомогли нам придбати його дешевше. Згодом до нас приєдналися випускники місцевої школи №1, й ми дозбирали ще і надіслали хлопцям півтора десятка активних навушників… У нас не було урочистостей, випускного вальсу. Бо в день, коли нам вручали атестати, на щиті привезли випускника нашої школи Володимира Сову-Лісовця. Пісню “Там біля тополі калина росте” з патріотичною танцювальною композицією ми присвятили йому й всім загиблим героям”. До слова, саме цей клас започаткував у школі Алею випускників. Іменні деревця — в пам’ять про загиблих героїв. На жаль, школа провела в останню дорогу уже п’ятьох своїх учнів.

Після вступу до ХНУ дівчина активно долучалася до плетіння сіток та інших волонтерських ініціатив. “За день нам вдавалося сплести чотири величезні, на ширину всього спортзалу, сітки”, — розповідає дівчина.
Наступною акцією став збір коштів на FPV-дрони, яку торік восени ініціювала студентська рада факультету технологій і дизайну, обов’язки голови якого виконує Катерина. Спочатку цільовою сумою були 100000 грн, але вдалося зібрати 135000 грн завдяки благодійним акціям.

Маючи хист до малювання, волонтерка в 2023 році почала художньо розписувати гільзи і снаряди. Вони стали лотами на зимовому відкритому аукціоні, що проходив у ресторанному комплексі “Sobkoff”. Гільза — це такий інструмент, який завдає дуже багато болю всім людям, всім українцям. Складно і водночас просто… Квіти допомагають знешкодити знаряддя вбивства, бо квіти — це символ життя і світлі кольори — це символ миру. Таку гільзу, прикрашену самчиківським розписом, з якої в центрі орнаменту усміхається українська берегиня, придбали за 15,5 тисячі гривень. Снаряд з петриківським орнаментом на чорному тлі – за 14,5тисячі гривень. 2024 рік також розпочала з розпису гільз для їх розіграшу на підтримку збору для 67 ОМБ ЗСУ, а також майбутнього збору для підрозділу Третьої танкової бригади.
У дівчини з дитинства є мрія: створити власний бренд одягу, який прославлятиме Україну на світовому ринку. Освоюючи фах конструктора-технолога швейних виробів, студентка вже створює базу власного мінібренду “Трава”. “На мене завжди казали “Травичка”, тому так, — усміхається. — А ще тому, що мій одяг буде лише з натуральних матеріалів”.

Коханий Катерини — спецпризначенець ЗСУ. Він не лише управляє дронами, а й конструює, складає та розробляє моделі БпЛА. Тож на матеріали для виготовлення бандеропташок Катя з друзями збирають кошти. Про це і її недавній пост на власній сторінці у Фейсбуку: “Збір на FPV-дрони для підрозділу ССО! У підрозділі, для якого збираємо кошти, служить мій хлопець, і для мене дуже важливо якомога швидше закрити цей збір. Тому я розраховую на вашу допомогу й підтримку! Наша ціль: 500 000 грн.

Ми певні, що ви розумієте, наскільки важливими на полі бою є FPV, тож допомагайте і долучайтесь! Адже збираємо на дрони, щоб бачити й гасити ворогів. Слава Україні!”

Тетяна Слободянюк

Back to top button