Глобалізм і українська історія

Напередодні Дня української писемності й мови, яке відзначаємо цьогоріч 27 жовтня, у Хмельницькій центральній міській бібліотеці відбулося засідання круглого столу з обговорення дискусії, породженої проєктом “Українська історія: глобальна ініціатива”, який з’явився на медіа-платформах у листопаді 2023 року.

У повідомленні “Суспільне новини” за 28 листопада минулого року йдеться, що це проєкт благодійної організації “Глобальна перспектива”, який регулюватиметься Комісією з питань благодійності Англії та Вельсу. Проєктом керуватиме незалежна рада директорів. До її складу належать, зокрема, політик і дипломат Карл Більдт, історикиня й лавреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум, митрополит-архієпископ Української католицької архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк, поет та новеліст Сергій Жадан і засновник ініціативи та мільярдер Віктор Пінчук.90 науковців, зокрема Тімоті Снайдер, Сергій Плохій та Ярослав Грицак доєднаються до масштабної дослідницької ініціативи з вивчення глибинної історії України. Презентація проєкту пройшла у Британському музеї 27 листопада. Тоді ж Ярослав Грицак, співголова Міжнародної академічної консультативної ради, зазначав: “Російська агресія проти України стала поворотним моментом у європейській і навіть світовій історії. Відсутність стабільності та безпеки в регіоні залишається наразі значним викликом і мало не ключовим у міжнародних відносинах”.

У Хмельницькій центральній бібліотеці відбувся круглий стіл, організований і проведений Хмельницьким обєднанням українських патріотів (координатор Кузьма Матвіюк) за сприяння Асоціації з національно-патріотичного виховання (голова Петро Константиновський) за участю народного депутата України Володимира Арєва.

Про це повідомив координатор круглого столу, літератор, головний редактор і видавець бібліотечних серій “Література рідного краю”, “Літературні портрети”, “Память”, “Мистецька еліта Поділля”, “Еліта Поділля”, “Таланти ХХІ століття”, “Поет і ХХІ вік”. Автор, упорядник і видавець поетичних антологій. “Нас хвилює відповідь на питання: чи це справді спроба допомогти Україні, чи просто чергова ідеологічна дилема?” — це було основним питанням, яке обговорили учасники дискусії”, — зазначив Володимир Олійник.

Учасники круглого столу прийняли звернення, в якому закликали істориків різних рангів пильно стежити за цим проєктом, щоб не збулося пророцтво Шевченка: “…Як Україну злії люде присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять…”. Володимир Арєв підкреслив, що це зібрання потрібне і превентивне, що є загроза фальсифікацій української історії.

Тетяна Руса

Back to top button