Гороховий лев

І арттерапію, і майстер-клас з прикладного народного мистецтва за мотивами творів Марії Примаченко провели для семикласників ліцею №1 ім. В.Красицького викладачки міської школи іконопису “Нікош” у центральній публічній бібліотеці.

Дітям запропонували “намалювати” за допомогою круп лева за мотивами картини Марії Примаченко (цю роботу художниця створила у 1947 році). Учасники майстерки використовували для аплікації пшоно, горох та яскраву сочевицю. “Ця техніка дуже проста, — розповіли викладачки і сестри Інна та Ірина Наумові. — Потрібно спершу приклеїти до аркуша крупу. Коли все підсохне, лист маємо легко струсити, щоб непроклеєні крупинки осипалися. Поверхня таких картин завжди виходить рельєфною, цікавою та оригінальною”.

Дітям дуже сподобався майстер-клас. Хоча процес творчості потребував неабиякої зосередженості і терпіння. Але такі заняття, як вид арттерапії, водночас чудово відволікають від тривожних думок, заспокоюють та налаштовують на позитив. А свої аплікації школярі забрали на згадку про заняття.
Нагадаємо, цього року в Україні — рік Марії Примаченко, присвячений 115-й річниці від дня народження геніальної народної художниці. А від початку великої війни її ім’я та творчість набули світового визнання. У січні цього року в Північній Америці відбулась її перша персональна виставка. Напередодні її роботи були головною темою Венеційського бієнале. Та нам важливо, аби про життя і творчість геніальної народної художниці насамперед знали ми, українці.
Вікторія Катрич

Back to top button