Говорили про антикорупційне законодавство

У сесійній залі міської ради 10 липня відбувся черговий інформаційний депутатський день під головуванням секретаря міської ради Віталія Діденка.

Депутати міської ради та їхні помічники зібрались, аби обговорити основні нововведення до антикорупційного законодавства. Зокрема, про засади антикорупційної політики та конфлікт інтересів доповідав начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції Анатолій Панчук.

Депутатів міської ради та їх помічників ознайомили з різновидами конфліктів інтересів, алгоритмом дій у разі їх виникнення та відповідальністю за порушення проведення процедури голосування. Адже, як відомо, депутати місцевих рад є суб’єктами, на яких поширюється дія Закону “Про запобігання корупції”. Відтак вони мають добре знати законодавство та не порушувати його. Так, законодавством передбачено, що депутати мають право брати участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень місцевої ради, тобто голосувати, але є певні обмеження у разі виникнення у депутата конфлікту інтересів. Це, наприклад, стосується голосування за надання матеріальних благ фізичним чи юридичним особам за наявності щодо них приватного інтересу, голосування щодо призначення на посаду близьких осіб чи виділення їм грошової матеріальної допомоги на лікування тощо.

Такі дії можуть кваліфікуватися як корупційні, за які передбачена адміністративна, цивільно-правова дисциплінарна та навіть кримінальна відповідальність.

Яна Столяр

Back to top button