“ГрінДім” — крок до енергетичної безпеки

Повномасштабна війна, розв’язана росією, з особливою гостротою поставила питання енергетичної безпеки України. Руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок ворожих обстрілів, особливо в останні місяці, завдало суттєвої шкоди економіці країни та вплинуло на життя чи не кожного українця. Цей виклик спонукає до пошуку альтернативних джерел енергії.

Нещодавні обстріли енергетичної системи нашої країни знищили або пошкодили понад 800 об’єктів теплопостачання. Україна втратила до 8 ГВт енергогенерації. Щоб відновити втрачене, за словами експертів, потрібно близько мільярда доларів. Це спонукає до розвитку альтернативних джерел енергії, зокрема і в житловому секторі. Для цього Фонд енергоефективності (засновником є держава в особі Кабінету міністрів України у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією) затвердив нову програму “ГрінДім”, яка допоможе мешканцям багатоквартирних будинків в умовах постійних відключень світла та тепла економити. Вона запрацювала з 7 травня 2024 року.

Програма “ГрінДім” передбачає часткову компенсацію для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів на встановлення теплових насосів та сонячних панелей. Учасниками програми можуть стати ОСББ та ЖБК. За програмою Фонд енергоефективності надаватиме гранти на часткове відшкодування вартості теплових насосів та сонячних електростанцій, а також на сертифікації енергетичної ефективності будинку перед поданням заявки на отримання гранту та після реалізації проєкту. Сума гранту — 70% вартості обладнання, аудиту та сертифікації енергетичної ефективності будинку. Гранична сума грантів: 1 млн грн — на встановлення СЕС; 2 млн грн — на встановлення теплових насосів; 15 тис. грн — на сертифікацію енергоефективності.

Механізм програми “ГрінДім” максимально спрощений та прозорий: готуючись до участі, учасникам (ОСББ чи ЖБК) слід провести загальні збори, замовити проведення енергоаудиту будинку, визначитися з обладнанням, що буде встановлюватись, і заповнити опис проєкту. Наступний етап: подати заявку на участь у програмі, після схвалення якої можна приступати до розробки проєкту та закупівлю обладнання. Далі виконуються монтажні роботи та проводиться повторна сертифікація будинку, після чого учасник подає до Фонду заявку про завершення робіт. Схваливши її, Фонд компенсує 70% вартості обладнання та матеріалів. Загалом, за умов виплати гранту від Фонду на реалізацію заходів за програмою “ГрінДім”, їх термін окупності буде становити від 2 до 5 років, при поточних тарифах на електричну та теплову енергію для побутових споживачів. Отримана енергія від сонячних батарей може бути використана на загальнобудинкові потреби такі як: циркуляційні насоси опалення та ГВП, освітлення в місцях загального користування та прибудинкової території, домофони, ліфти, обладнання провайдерів тощо.

Програма діє на всій території України, крім тимчасово окупованих та тих, де ведуться активні бойові дії.

ГрінДім” дає можливість українцям зробити свої будинки більш енергоефективними та комфортними, зменшити витрати на комунальні послуги, а також частково зменшити залежність від централізованого постачання тепла й електроенергії.

Жанна Бойчук

Back to top button