Хліб із благодійної пекарні

Щотижня 600-700 хлібин випікають у пекарні християнської церкви “Зоря життя” в Хмельницькому в рамках благодійного проєкту “Хліб життя”. Від червня 2023 року роздають його щоп’ятниці нужденним у місті та двічі на тиждень під час безкоштовних обідів переселенцям і щотижня відвозять у прифронтові міста.

Долучитись до проєкту парафіянам церкви допомогли благодійники із християнської церкви в Швеції. З їх допомогою в червні минулого року в червні відкрили першу пекарню. Наразі в Україні їх п’ять. Шведські благодійники допомогли придбати тістомісильну машину, духові шафи та інше обладнання. Окрім цього, фінансують закупівлю продукції для випікання, оренду приміщення, витрати на енергоносії і виплату зарплати працівникам. До речі, за проєктом, створено десятки робочих місць для вимушених переселенців.

Головні у пекарні маріупрольці Антон та Дмитро, які переїхали до Хмельницького у березні 2022 року. Робочий ранок розпочинається о шостій, а іноді й раніше. Щотижня випікають 600-700 буханців хліба. Дмитро каже, освоїв пекарське ремесло за чотири зміни. “Виставляю тару — і починається процес, — розповідає Дмитро Лашин, помічник пекаря. — Просіюємо борошно, в цей час опара вже визріває, підходить — і замішуємо тісто. Головне — робити це з душею, ось і весь секрет”.

Антон до повномасштабної війни працював електриком на будові. Пекарську професію освоїв уже в Хмельницьку. Коли переселенцю запропонували спробувати себе в новій професії, одразу погодився. “Коли долучений до чогось важливого, корисного, це блага справа, яка приносить задоволення, душевну рівновагу”, — ділиться Антон.

Наші партнери зі Швеції — це громадська організація HEARTS, тобто серце, і це головне, — розповіла менеджерка благодійної пекарні, керівниця проєкту “Хліб життя” Ірина Карелова. — Хліб передаємо волонтерам, які везуть його у прифронтові села й міста цивільним та військовим”. Також двічі на тиждень, за словами пані Ірини, передають хліб для соціально незахищених категорій у Хмельницькій громаді. У місті є дві локації, де годують людей, і туди відправляють хліб із “Зорі життя”. До речі, подружжя Ірини та Петра Карелових отримали відзнаку за волонтерство від міського голови Олександра Симчишина.

Щоп’ятниці на подвір’ї церкви на вул. Тернопільській розгортають намет. З десятої тут роздають хліб тим, хто потребує допомоги: переселенцям і хмельничанам, хто через війну опинився у скрутних життєвих обставинах. Загалом щотижня, по неділях, на локаціях міста безкоштовно роздають хліб. Також члени ГО “Хліб життя” підтримують переселенців, котрі мешкають в одному з хмельницьких гуртожитків. “Ми евакуювалися з Покровська майже на початку війни зі старенькою мамою і донькою. Півтора року проживаємо в гуртожитку на Тернопільській, і весь цей час отримуємо різну допомогу від церкви “Зоря життя”. Хліб нам у гуртожиток привозять по вівторках, загалом нас понад 60 осіб”, — розповіла пані Анна.

Як кажуть християнські волонтери, справа не лише в тому, щоб нагодувати, а дати любов свого серця, його тепло. Наразі організатори проєкту шукають партнерів, щоб відкривати благодійні пекарні в інших громадах та містах України, дарувати хліб життя і щире милосердя іншим людям.

Вікторія Катрич

Back to top button