Хмельничан просять здати кров для поранених бійців

 

Хмельницький  обласний центр служби крові крові продовжує працювати в посиленому режимі. З перших днів воєнного вторгнення росії біля будівлі центру вишиковувались величезні черги бажаючих стати донорами, адже бойові травми — це, на жаль, щоденні будні війни. Донорів Людей  було так багато, що працівники лабораторій не встигали за зміну прийняти всіх, і могли обробляти матеріалу не більше, ніж від 200 осіб. Тепер потужності центру збільшено. Лаборанти цілодобово обстежують та обробляють донорську кров. У закладі заготовляють цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. Та знову є потреба в донорах. Особливо необхідна кров з резусом “мінус”.
“Наші потужності дозволяють приймати донорський матеріал в необмеженій кількості, — каже директор КНП “Хмельницький обласний центр служби крові” Володимир Левицький. — Працівники центру працюють у 2-3 зміни. Наразі приймаємо всі групи та резус-фактори. Потреба в матеріалі з’явилася знову, оскільки придатність крові 45 днів. Саме тому хмельничан просимо долучитися до здавання цього необхідного компоненту для врятування наших поранених воїнів”.
Звертатися можна без попереднього запису, але дотримуючись правил підготовки до цієї медичної процедури. При собі мати документи. Донором може стати кожна людина, яка немає протипоказів, віком від 18 до 60 років та вагою не менш як 50 кілограмів. Перед здачею необхідно поїсти, проте не вживати жирної їжі. Медики центру радять не вживати алкоголь за дві доби до процедури, кілька годин перед тим не курити. Також за добу просять не вживати алкогольні напої.
Забір крові у донорів проводиться з 8:30 до 13:00 з понеділка по суботу.Адреса центру: м.Хмельницький , вул. Г. Сковороди, 29.

Тетяна Слободянюк

Back to top button