Хмельничанам пояснили, хто корегує тарифи на воду та чи підвищаться вони навесні

Наприкінці минулого року Україну сколихнула звістка про підвищення тарифів на воду і водовідведення, але Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), буквально наступного дня скасувала свою постанову. Проте у деяких населених пунктах тарифи на воду всеж підвищили. До прикладу, в Старокостянтинові до 56,84 грн за кубометр. Чи підвищаться тарифи на воду та водовідведення в Хмельницькому, ми попросили прокоментувати заступника міського голови директора департаменту інфраструктури міста Василя НОВАЧКА.

— Розкажіть, передусім, хто коригує тарифи на воду та водовідведення, тобто, хто вирішує, чи їх підвищувати?

— Великим водоканалам, таким як “Хмельницькводоканал”, тарифи встановлює Національна комісія регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ). Таких водоканалів в Україні приблизно третина. В інших населених пунктах тарифи встановлюють місцеві ради. Тобто, чи будуть підвищуватись тарифи на воду і водовідведення в Хмельницькому, залежить від рішення Національної комісії. Останній раз тариф на воду в нас коригувався в 2021-ому, і тільки після зростання мінімальної зарплати. Попри те, він в Хмельницькому є одним з найнижчих в Україні. Це 14,17 грн за постачання води і 13,22 грн за водовідведення. Але цей тариф є збит- ковим для підприємства. В першу чергу, через електроенергію. Мешканці звикли до ціни на електроенергію 1,68 грн за кВт-год чи 1,44 грн за кВт-год в залежності від споживання, але для споживачів комерційних, а водоканал є комерційною структурою, вартість електроенергії значно вища. І цього року середня ціна для комерційних структур складає понад 6 гривень за кВт-год. А водоканал є дуже енергоємним підприємством, тому що постачання води з Чернелівки, яка за 30 кілометрів від Хмельницького, потребує дуже потужного насосного обладнання. Також дуже потужне обладнання працює на водонасосних станціях у місті, щоб подавати воду споживачам. Після того, як люди скористалися водою, її також потрібно насосним обладнанням відкачати спочатку на каналізаційну станцію, потім на головну КНС, потім на очисні споруди. І з очисних споруд також насосами очищена вода відкачується вже в річку. Тобто, якщо все це підрахувати, то водоканал споживає електроенергії більше, ніж весь Красилівський район з його промисловістю разом взятими. А це майже 25 мільйонів кВт-год на рік. Тобто, в грошовому еквіваленті, якщо врахувати, що тариф для водоканалу в цьому році 6 грн за кВт-год, це досить велика сума, яку витягнути підприємству не під силу. Тому з бюджету Хмельницької міської ради цього року передбачена допомога КП “Хмельницькводоканал” в розмірі майже 24 мільйони гривень.

— Тобто, чи буде Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищувати тарифи на воду і водовідведення, ще не відомо?

— Насправді, ми не можемо спрогнозувати, що буде затверджувати Національна комісія. Є розрахункові тарифи, їх певний період комісія розглядає, потім на засіданні можуть прийняти зовсім інше рішення, ніж у проєкті. Відомо, що на березень Нацкомісією заплановане обговорення цього питання. Ми думаємо, що підвищення буде орієнтовно в межах 10-15 відсотків. У грошах це не така велика сума, а для водоканалів — це необхідність, тому що постачальник за невчасну проплату за електроенергію не постачатиме її, і тоді може виникнути колапс. Тому ми підтримуємо наше комунальне підприємство, слідкуємо за ситуацією. Якщо буде прийнято рішення НКРЕКУ про підвищення тарифу, будемо його застосовувати. Якщо не буде прийнято, будемо тариф дотувати з бюджету для того, щоб містяни могли отримувати належну послугу.

— А щодо абонентської плати за послугу?

— Абонентська плата як на водоканалі, так і на МКП “Теплокомуненерго” розраховується безпосередньо на підприємств і затверджується наказом керівника підприємства. Було бажання водоканалу переглянути, скоригувати цього року абонентську плату, але ми їх переконали, що це не дуже доцільно, враховуючи фінансові проблеми людей. Тому ціна залишиться в 2023 році такою ж, як і торік

Розмовляла Ольга Сєргєєва

Back to top button