Хмельничани скликали толоку, щоб розчистити прибережну ділянку Південного Бугу

22 травня  екологічна спільнота відзначає день  Південного Бугув –  унікальної річки,  води якої протікають винятково територією України, і яка, є другою за довжиною після Дніпра. Аби привернути увагу до проблем цієї водної артерії, небайдужі хмельничани  проводять заходи, які б допомогли зробити річку чистішою та повноводнішою. Великим прибиранням її берегів громадськість та екологи  відзначили цей день  й цього року.

Екологічну акцію організували представники Регіонального офісу водних ресурсів Хмельниччини у партнерстві з міським управлінням екології та контролю за благоустроєм. Активну участь у екологічній толоці взяли містяни. Спільними зусиллями очистили від сміття прибережну смугу на ділянці від вулиці Кам’янецької до Свободи.

«Ми це зробили цю акцію  таким публічним заходом, щоб до нас приєдналося якомога більше людей, зокрема й молоді, та для популяризації дбайливого ставлення до річок », – сказала  начальниця відділу водних відносин та водних об’єктів Регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області Наталія Грудницька.

Пластикові пляшки, поліетиленові пакети та скляна тара. Це – те, що знаходили учасники екологічної акції на березі Південного Бугу. Тобто сміття, яке залишають після себе відпочивальники. Відтак, ще одна мета акції – підвищення екологічної культури людей.

 

« На мою думку, вчити чистоті, а точніше прибрати після себе, повинні батьки. Якщо прогалина у вихованні, то  виховати має закон. Насмітив — плати штраф або суспільні роботи! Толоки це добре, але зазвичай організаторами та учасниками  толок стають ті, які і не смітять», – каже учасник  акції Павло Везденецький. Нещодавно хлопець  організував   таку ж екологічну толоку біля  перехрестя Західно-Окружної та вулиці Шухевича, де разом з друзями вирішили  розчистити територію навколо ставка. Каже, вона має  затишний вигляд, проте, коли підійти ближче, картину псують «залишки» відпочинку: у воді видно пляшки, а  на березі  сміття. Рятувальна станція погодилася дати човна, аби активісти могли витягувати сміття не тільки з прибережних ділянок, а й з середини ставка.  Мішки з сміттям вивозили комунальники.

Варто нагадати, що містяни вже не раз влаштовували   суботники на берегах цього ставка, очищали його від сміття та гнилі й  міські комунальники. І в планах влади була й реконструкція водойми, і створення скверу у зоні відпочинку. Але, зараз міський бюджет працює на головну статтю: допомогу  фронту і хмельничвни це розуміють.

 Євген Ковтун

 

Back to top button