Хмельничани знайомлять переселенців з історією міста

 

Пізнавальні екскурсії вулицями Хмельницького відомий місцевий краєзнавець Ігор Байдак почав проводити ще до війне. Втім розраховані вони були для дітей. Коли ж Хмельницький став прихистком для понад  28 тисяч  вимушених переселенців, вирішив переформатувати програму, щоб знайомити з історією міста й дорослих. Каже, робить це безкоштовно, але з перспективою на майбутнє, оскільки   в людей, які   приїхали до нашого міста, там, на малій батьківщині, не залишилися  ні даху над головою, ні рідні – російські окупанти знищили  і житлові квартали, і школи, і лікарні, перетворивши міста і села на руїни. Відтак  багато хто з переселенців залишиться тут жити назавжди, а відтак мають знати історію своєї другої малої батьківщини. Серед локацій – майданчики з унікальними металевими скульптурами Миколи Мазура, давні історичні будівлі  міста і сучасна архітектура, пам’ятники, які є лише в Хмельницькому та ціла низка музеїв. “Ходимо так, особливо коли це діти, щоб не далі, ніж 50 метрів було бомбосховище. Ну, звичайно, формат для дорослих буде трішки змінено, екскурсія  буде трішки довша за часом і довша за відстанню, а ось після Перемоги маршрут проляже й за місто», – каже хмельницький гід.  Але  насамперед проєкт спрямований на психологічне розвантаження людей, які зазнали біди через рашистську агресію, задля пришвидшення їхньої адаптації  в іншому місті.

З організацією екскурсій Ігору допомагає екскурсовод із Києва Юлія Бевзенко, для якої Хмельницький  також став місцем тимчасового проживання.

Запрошує  вимушених переселенців на гостину й музей історії міста, який почав працювати в звичному режимі. Відвідувачів зацікавлює інтерактивом, пізнавальною історією нашого краю, вишивками місцевих майстрів. Гості музею пізнають історію на дотик, приміряючи старовинні однострої та обладунки, переглядають колекцію альбомів ретросвітлин, дізнаються про призначення предметів побуту, знарядь праці.

“Дуже мрію повернутися до мирного життя, до роботи, до міста Києва,” – каже пані Алла, яка прийшла на екскурсію разом з двома дітьми. –  Надзвичайно вдячна Хмельницькому та його мешканцям за гостину, добро, любов та підтримку. Музею історії міста Хмельницького дякую за чудові експозиції, приємні сюрпризи. Миру нам усім та разом до перемоги! Слава Україні!” –   написала  жінка в книзі відгуків музею. До слова,  за березень у музеї   побували  понад 300  вимушених переселенців, які нині  мешкають у нашому місті.

Тетяна РУСА

Back to top button