Хмельницька громада візьме участь у швейцарсько-українському проєкті «Децентралізація для розвитку демократичної освіти»

 

Міжнародна освітня ініціатива «Ми вдома – в Україні» – частина освітнього проєкту DECIDE, який впроваджується ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education за сприяння Embassy of Switzerland in Ukraine (Посольство Швейцарії в Україні) і спрямований на підтримку реформ в освіті та процесів децентралізації в системі управління освітою.

На цьому етапі мета проєкту – організація відпочинку дітей під час літніх канікул в умовах війни, щоб діти, зокрема переселенці, мали можливість для дозвілля на нових місцях. Це сприятиме не лише адаптації, а й подоланню пережитого через війну стресу. У Хмельницькій тергромаді цього року закінчували навчальний рік майже півтори тисячі переселенців, більшості з них поки що нікуди повертатися. І літні канікули також пройдуть у громадах, які дали прихисток їхнім родинам. З перших днів березня діти переселенці в зоні особливої уваги Хмельницької міської громади. Для них працюють соціальні і педагогічні програми адаптації і розвитку, влаштовуються благодійні акції, тричі на тиждень і для маленьких наших містян, і для їх ровесників переселенців у театрі ляльок влаштовують безкоштовні вистави, в освітніх культури для дітей працюють мистецькі та художні студії,в освітніх з групами таких дітей займаються соціальні педагоги, вихователі, психологи.

Участь у міжнародному проєкті — це шанс організувати школярам літній відпочинок з максимальною користю для них. Проєктом передбачена організація літніх клубів як для дітей громади, так і для дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

Активності проведуть у період з 1 червня до 30 серпня на базі місцевих закладів освіти. Термін подачі заявок – 15 червня 2022 року. Про це йдеться у повідомленні департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, який бере участь у цьому міжнародному проєкті.

За результатами відбору до участі в ініціативі DECIDE Summer Clubs «Ми вдома – в Україні» громади учасники отримають: комплект методичних розробок для проведення вправ з громадянської освіти, ігор і квестів; онлайн-тренінги для педагогів-організаторів, соціальних педагогів, практичних психологів у закладах освіти; спортивний інвентар, розвиваючі ігри, канцтовари для рухової та ігрової активності, принтер; обладнання та безкаркасні меблі для облаштування зон відпочинку на відкритому просторі.

Обов’язкова умова участі в проєкті – безпека, наявність захисних укриттів у закладах освіти.

Тетяна Руса.

 

Back to top button