Хмельницька міська дитяча лікарня отримала обладнання від литовського міста-побратима Шяуляй

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі щорічно народжується 15 мільйонів недоношених немовлят. Для того, щоб вижити, такі малюки одразу після народження потребують особливих умов, спеціального догляду і постійного контролю. У Хмельницькому  таких посспішайок  виходжують  досвідченні спеціалісти  неонатального відділення міської дитячої лікарні. Звісно, щоб зберегти здоров’я і життя дитині, яка народилася раніше строку, необхідне сучасне високотехнологічне обладнання і таке в закладі є.  Торік місто придбало для дитячої лікарні  й сучасний реанімобіль, максимально укомплектований новітньою апаратурою, яка забезпечує при транспортуванні новонароджених діток безперервний моніторинг важливих параметрів життєдіяльності дитячого організму. Але сучасної апаратури та обладнання екстреного класу  багато не буває. Тим більше, що через війну значно збільшилася кількість передчасних пологів, тобто передчасно народжених діток.

З перших днів рашистської навали  закладу хмельницьким  медзакладам  допомагають волонтери з-за кордону, зокрема міста побратими, зокрема дитяче харчування, одяг, медичний транспорт, засоби гігієни і багато іншого. Днями Хмельницька дитяча лікарня отримла отримала сучасне  обладнання вартістю понад 2 млн грн від литовського міста – побратима Шяуляй. Про це  повідомив заступник міського голови Микола Ваврищук.

«Місто-побратим Шяуляй продовжує допомагати. Кошти в сумі понад 2 млн грн на придбання виділив муніципалітет литовського міста. Апарат ШВЛ для новонароджених, операційна лампа, система неінвазивної вентиляційної підтримки легенів у новонароджених та недоношених дітей, світлодіодна лампа для лікування жовтяниці у новонароджених. Дякуємо нашим литовським друзям за підтримку і допомогу!» – написав посадовець на власній сторінці у мережі «Фейсбук».

До слова, республіка Литва завжди активно підтримувала  боротьбу України за свободу і територіальну цілісність. Підтримувала у  протистоянні з росією. Сейм Литви визнав дії  рф в Україні геноцидом, а росію –  терористичною державою. Литва —  одна з країн, які надали Україні вагому підтримку з перших днів війни. Зокрема  Литовський Лондонський клуб  передав  міській дитячій лікарні реанімаційний автомобіль «Мерседес, завантажений  медикаментами, дитячим харчуванням, засобами гігієни  та портативні автоматичні дефібрилятори для новонароджених дітей. Литовські побратими також подарували Хмельницькому  два великогабаритні автобуси, які місто передало на потреби військових.

 Євген Ковтун

Back to top button