Хмельницька школярка — переможниця конкурсу імені Петра Яцика

Вероніка Луца, учениця 3-А класу СЗОШ №27 імені Дмитра Іваха здобула перемогу в своїй віковій категорії в четвертому (загальнонаціональному) етапі XXIV Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства освіти й науки України. В наказі МОНУ №474 від 8 квітня 2024 року вказано, що переможцями стали 72 учасники. “У кожній із 12 конкурсних категорій було визначено одного переможця, який посів перше місце, двох переможців, які посіли друге, та три — третє місця. Призерам першого місця буде призначено стипендію Президента України”, — йдеться у повідомленні.

Ця талановита й працьовита маленька україночка вкотре довела, що мова Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка для неї щось більше, ніж просто набір правил і норм. Це справжня любов, пристрасть і покликання. Своїми знаннями, ерудицією та креативним мисленням Вероніка підкорила журі конкурсу, повідомили на Фейсбук-сторінці департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, вітаючи юну переможницю найпрестижнішого національного мовного конкурсу. Досягти таких висот стало можливим завдяки щоденній наполегливій праці Вероніки та її наставниці вчительки Марини Дубини. Їхній тандем яскравий приклад того, як сумлінна праця прокладає шлях до позитивного результату. Пишаємося вашими досягненнями!”.

Міжнародний конкурс з української мови ім. Петра Яцика МОНУ офіційно організовує щорічно в День української писемності та мови 9 листопада від 2007 року. А перший конкурс, відбувся в Україні і діаспорах 9 листопада 1999 року. Його фундатор і організатор Петро́ Я́цик (1921-2001) — канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп, відомий своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході та в Україні. Серед найголовніших проєктів, профінансованих Яциком: Український науковий інститут Гарвардського університету, Енциклопедія українознавства, Вікіпедія. Одним із натхненників конкурсу став виконавчий директор Ліги українських меценатів, письменник і громадський діяч Михайло Слабошпицький. 2010 року міністр освіти і науки України Дмитро Табачник підписав указ, яким фактично ліквідував міжнародний конкурс імені Петра Яцика. Тільки після перемоги Революції Гідності, 25 січня 2014, було відновлено статус національного конкурсу.

Вікторія Катрич

Back to top button