Хмельницькі артисти аншлагами збирають кошти на автомобіль для ЗСУ

З початку квітня на  благодійних концертах митці  Хмельницької обласної філармонії зібрали майже 70 тисяч гривень на придбання автомобіля для одного з військових формувань Хмельниччини, яке в цей час знаходиться на сході України.

Уся тематика концертів – патріотична, і цілковиті аншлаги на кожній мистецькій програмі переконують, що наше національне мистецтво стало проєктом, яке здобуває все більшу популярність і неймовірну підтримку.  До того ж, крім відомих хмельницьких виконавців,  на філармонійній сцені  виступають вітчизняні  митці  світового рівня, які нині  мешкають у Хмельницькому, як вимушені переселенці, і  роблять свій  професійний внесок в нашу перемогу.

Як розповів директор філармонії, заслужений діяч мистецтв України Олександр Драган, 24 лютого мистецький заклад тимчасово припинив концертну діяльність  у зв’язку з початком  воєнного вторгнення росії. Але артисти і всі філармонійні працівники не сиділи, склавши руки: плели маскувальні сітки, у гаражі виготовляли металеві «їжаки», доставляли з-за кордону гуманітарну  допомогу  для ЗСУ та для постраждалих мирних мешканців в охоплених  війною регіонах, опікувались вимушеними переселенцями. І водночас тривали й репетиції майбутніх програм.

І вже в середині березні концертні афіші знову почали скликати містян і гостей до філармонії. «Мистецтво завжди було тією силою, яка долає всі бар’єри та об’єднує людей різних країн. У цей важкий для України час ми відчуваємо неймовірну підтримку мистецької спільноти світу: благодійні концерти та акції, що покликані привернути увагу до війни та злочинів, які вчиняє у нашій країні російська федерація, проводяться по всьому світу. І ми також вирішили  запустити  у квітні повномасштабний благодійний  проєкт на підтримку нашої Української армії, щоб  придбати автомобіль для одного з військових формувань Хмельниччини, яке зараз героїчно воює на сході», – розповів Олександр Драган.

Вже 3  квітня на  авторському  концерті відомого українського композитора, який нині тимчасово мешкає у філармонії,  Ігоря Щербакова у супроводі камерного оркестру філармонії,  було зібрано і перераховано до фонду  “Повернись живим” 13502 гривні. 5 квітня відбувся черговий концерт у блискучому виконанні талановитого українського піаніста, народного артиста України Юрія Кота, на якому було зібрано 17389 грн. До речі, талановитий піаніст – нині вимушений переселенець, мешкає в нашому місті.

Благодійні  програми   дарували глядачу  академічний народний колектив «Козаки Поділля»,  муніципальний  академічний камерний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України   Ігоря Цмура, солісти філармонії. У програмі крайнього концерту прозвучали народні та класичні твори у супроводі органу ( заслужена артистка України Наталія Молдован)  з солістами Ольгою Абакумовою, Анною  Поповою, заслуженим артистом України Миколою Довгальовим. Благодійними внесками було зібрано 12400 гривень.

Наступний авторський  концерт- ораторія відомого українського композитора  Олександра Козаренка «Страсті Господа нашого Ісуса Христа»,  присвячений Великодню, відбудеться 20 квітня за участю академічного симфонічного оркестру. Акція традиційно – благодійна.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button