Хмельницькі депутати позбавили земельної ділянки церкву московського патріархату

На 18-ій позачерговій сесії міської ради, яка відбулася 9 вересня, депутати проголосували за позбавлення земельної ділянки однієї з церков московського патріархату, де розпочалося самовільне будівництво.

Згідно з рішенням міськради, ця земельна ділянка площею два гектари знаходиться в мікрорайоні Озерна, на вулиці Панаса Мирного, 16/1 А. Права користуватися нею депутати позбавили релігійну громаду УПЦ (мп) святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. У 2012 році цю землю виділяли під будівництво храму, духовно-просвітительських будівель, парафіяльного будинку, господарських будівель та влаштування парку.

«Її відводили понад десять років тому, але на ній не було ніяких будівель, — розповів міський голова Олександр Симчишин. — Однак останнім часом московська церква вирішила, що там без будь-яких дозвільних документів можна проводити самочинне будівництво. До того ж, пошкодивши ґрунти».

За його словами, це перше у Хмельницькому рішення про припинення права користування земельною ділянкою церкві московського патріархату. Далі міська влада вчинятиме юридичні дії щодо звільнення землі. Це можна зробити лише у судовому порядку.«На майбутніх сесіях міської ради ми плануємо виносити проєкти рішень для припинення права користування й інших земельних ділянок, які використовують церкви московського патріархату. Ми вбачаємо в їхньому існуванні загрозу для безпеки України й кожного з нас», — наголосив міський голова.

Нагадаємо, ще у червні Олександр Симчишин попереджував, що у церков московського патріархату  забиратимуть можливість користуватися комунальною землею.  Опісля звільнені ділянки можна буде передавати «релігійним громадам, які моляться українською за українську перемогу». На переконання міського голови, такі рішення депутатів спростять процедуру переходу громад до Православної церкви України (ПЦУ).

Нинішніми підставами припинення права користування ділянкою в  проєкті  рішення 18-ої сесії зазначається рішення позачергової сесії Хмельницької міської ради від 17 червня (на основі звернення до РНБО і Верховної Ради щодо пришвидшення розгляду законопроєкту про заборону діяльності церков та інших релігійних організацій, які підпорядковуються московському матріархату), а також пропозиція постійної комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

Хмельницька область, де раніше була дуже популярною Українська православна церква московського патріархату (УПЦ МП), сьогодні стала лідером в Україні за кількістю переходів релігійних громад до Православної церкви України (ПЦУ).

В межах області вже більше ста парафій перейшло, в межах Хмельницької громади –14 релігійних громад. Місцева влада намагається сприяти переходу громад від московської церкви, однак остаточне рішення ухвалюють самі громади. Нині процеси переходу з московського патріархату до ПЦУ активно тривають.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button