Хмельницькі депутати ухвалили стратегічну програму щодо твердих побутових відходів

«Спецкомунтранс»  –  об’єкт стратегічний. Це комунальне підприємство  надає послуги з вивезення  та захоронення  практично усіх твердих, великогабаритних відходів, які  продокують мешканці та підприємства   громади. Саме це підприємство щоденно  вивозить  на полігон ТПВ понад 260 тонн різного сміття, реалізуючи проект нових стандартів поводження з відходами у місті Хмельницькому, а в межах концепції «Розумне Довкілля Хмельницький»  вже п’ятий рік поспіль проводить просвітницьку роботу щодо сортування побутових відходів та  вивозить  небезпечні відходи на утилізацію. Аби підприємство  могло зміцнити свою матеріально-технічну базу та надалі якісного виконувало  поставлені  завдання у сфері надання послуг з поводження з побутовими відходами,  на  позачерговій сесії Хмельницької міськради  депутати ухвалили програму підтримки та розвитку Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс» на 2023-2027 роки. Вона передбачає фінансування у розмірі понад 1,4 млрд грн.

Джерела фінансування заходів, передбачених цією програмою різні. Це  і кошти бюджету Хмельницької міської територіальної громади, і власні кошти ХКП «Спецкомунтранс», кредити банків,  в тому числі й  Європейського банку реконструкції та розвитку, благодійні внески.

Зокрема за кошти бюджету Хмельницької тергромади, кошти КП «Спецкомунтранс» та кредитні кошти до 2027 року  місто планує провести реконструкцію існуючого сміттєзвалища та збудувати  дві нові карти складування ТПВ. Окрім цього на полігоні  твердих побутових відходів збудують самопливний каналізаційний колектор та компостний пункт для чистих незабруднених органічних відходів, а також завершать  перший етап  проєктування та будівництва нового комплексу з переробки твердих побутових відходів. Згідно програми на полігоні  буде встановлена й  нова система очищення фільтрату та проведені заплановані заходи  з реалізації кредитного договору між ХКП «Спецкомунтранс» та Європейським банком реконструкції та розвитку від 7 жовтня 2020 року. Програмою передбачено будівництво центру управління відходами  на  Заводська, 163/5, модульної громадської вбиральні та  мобільних туалетних кабін. З спеціальної техніки підприємство планує  закупити  автомобілі-сміттєвози, контейнери для збирання побутових відходів, компактор та  телескопічний навантажувача.

Реалізація усіх проєктів, у рамках кредитного договору, відбуватиметься з урахуванням найкращих доступних технологій щодо відходів, в тому числі визначеними міністерством довкілля.

Довідково: на сьогоднішній день на полігоні ТПВ накопичено понад 5,3 млн. тонн відходів. За рік тут утворюється майже  100 тис. тонн твердих побутових відходів.  Відтак французька компанія Seureca Veolia розробила регіональний план поводження з ТПВ Хмельницької міської територіальної громади. Також  для міста розроблено проєкт «Реконструкція «Винос газопроводу високого тиску з тіла полігону твердих побутових відходів», а з   вересня 2020 року в Хмельницькому на проспекті. Миру, 7 працює муніципальний Центр управління відходами –  місце, куди кожен мешканець громади  може безкоштовно здати відходи для їх подальшої переробки чи утилізації: папір, пластик, поліетилен, комбіновану упаковку, метал, побутову техніку, будівельні відходи, «зелені» відходи, меблі, одяг та  небезпечні відходи. Це дозволило значно скоротити потрапляння невідсортованих відходів на полігон та поступово навести лад з великогабаритними відходами.У 2021 році  в Хмельницькому розпочав роботу навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр» –  єдиний в Україні простір з унікальними  інтерактивними експонатами, створений  для навчання розумному поводженню з відходами, а на  контейнерних майданчиках КП «Спецкомунтранс»  встановило 205 контейнерів для роздільного збору відходів.

Євген Ковтун

Back to top button