Хмельницькі поліцейські попереджають про фейкові розіграші на кшталт: «Ви виграли автомобіль»

 

В Україні орудують шахраї, які виманюють гроші у людей, повідомляючи їм телефоном, що вони виграли приз, подарунок або  авто.

Це дуже стара схема і працює вона доволі просто. На телефон приходит смс-повідомлення з  таким текстом: “Вітаємо! Ви виграли автомобіль». Телефоном  аферисти   підтверджують, що ви стали одним із переможців акції, в якій розігруються десять автомобілів  якоїсь популярної марки. І про те, що  ви може забрати або саме авто, або отримати його грошовий еквівалент.  Ви  легко вірите, оскільки голос з мобільного телефону продовжує  професійно вішати  вам  на вуха локшину і дурити голову: мовляв, в акції виграв  ваш  номер телефону, рахунок якого ви нещодавно поповнювали  через платіжний термінал. Та й вказаний у смс-повідомленні сайт компанії виглядає доволі реалістично. У розділі з описом компанії йдеться про те, що вона не є офіційним дилером, але дуже давно  займається продажем авто і має свій сервісний центр. І ви вже точно вірити в своє щастя і в цей момент вже не здатні мислити логічно, бо несподівана радість повністю відключає мозок сприймати будь-яку іншу інформацію, яка підсвідомо все ж вам стукає в скроні.

Далі у повідомленні йдеться про те, що “всі номери, які беруть участь в розіграші, були взяті із загальної бази електронних платежів з дозволу Міністерства фінансів і Міністерства зв’язку України”. І тут ви вже повністю в пастці шахраїв і без усяких вагань виконуєте усі  їхні вказівки. На вимогу аферистів ви  переказуєте 1 відсоток від вартості автомобіля на вказаний ними рахунок. Проте й цього виявляється замало. Оскільки аферисти відчувши ваш азарт, підвищують ставки і просять переказати ще 3 відсотки. Та це ж дрібниця в порівнянні з новенькою іномаркою, думаєте ви і покірно переказуєте знову чималі гроші на картку шахраїв. Коли ж вам пропонують переказати ще 2 відсотки, ви вже починаєте думати, що тут щось не так, а коли  пройдисвіти відключають телефон, розумієте, що вас надурили і лише тоді йдете в поліцію.

.Зовсім недавно шахраї дещо спростили  схему виманювання грошей в довірливих людей. І саме на таку аферу повелася 27 річна мешканка Шепетівського району.  ЇЇ шахраї розвели майже  на 50 тисяч гривень. В поліції жінка повідомила, що  в  одній із соціальних мереж невідомі особи начебто проводили розіграш призу на суму 2 тисячі гривень. Після того, як вона  вказала свої дані, перейшовши за вказаним їй посиланням, з її рахунку зникло 48 700 гривень.

За зазначеним фактом працівники поліції відкрили кримінальне провадження і наразі працюють над встановленням зловмисників. Водночас поліція попереджає: «Не вірте повідомленням про виграші, призи або безкоштовні подарунки! Будьте пильні і пам’ятайте: безкоштовний сир буває тільки в мишоловці».

Євген Ковтун

Back to top button