Хмельницькі ріелтори готують борщі на передову і просять земляків допомогти у добрій справі

Уже п’ятий місяць кілька хмельничанок, подруг у  житті і колег у праці,  щодня готують борщові та супові набори  для наших воїнів на кухні звичайної міської квартири. За цей час десятки тисяч  пакунків з сухим борщем, супами та кашами відправили на передову.

Їх об’єднало спільне бажання допомагати нашим захисникам, а  для однієї з подруг, Катерини Бас, – це ще й особиста історія. Її мама, Тетяна Васильченко – парамедикиня ГО «Госпітальєри», яка з перших днів оборони Маріуполя рятувала наших бійців  на полі бою, а потім – у підвалах «Азовсталі»,    нині перебуває з побратимами у рашистському полоні. Історія мужньої госпітальєрки Тетяни Васильченко нині відома на всю Україну. ЇЇ родина робить все можливе, аби  вирвати з лабет катів  маму і її побратимів. У Хмельницькому створили групи у соцмережах, де  об’єднались  родичі полонених «азовсталівців», зокрема й хмельничан,  працюють з вітчизняними та  міжнародними експертами  та благодійними фондами, аби  історія «азовсталівців» завершилась їх поверненням додому,  а  світ не втомився вимагати справедливого покарання російських  терористів. До речі, родина Тетяни Васильченко допомагає нашим воїнам ще з 2014 року, а  з лютого місяця – це їхня щоденна праця.

«Щоб підтримувати наших захисників і не сидіти в очікуванні, коли закінчиться війна, коли повернуться вони з перемогою, коли  окупанти звільнять наших полонених, ми вирішили допомагати нашим воїнам, в першу чергу – хлопцям на  передовій, тому що завдяки їм зараз ми тут живемо  майже спокійно, не під вибухами і обстрілами. Ріелтор я зараз на 10 відсотків, ми якраз перед Новим роком  й самі придбали квартиру, заїхали,  потроху обживаємося», –  розповідає ріелторка Ніна Корнієнко, господиня квартири.

«Ніна розмістила повідомлення   у вайбері: «Ми збираємося, готуємо, якщо буде час, приїжджай, потрібні руки», –  каже волонтерка Світлана Іщенко, яка трудиться  разом з подругами на волонтерській кухні.

 

Таких об’ємів продуктів звичайна міська кухня ще не знала. Тут – ящики з  овочами,  які ще чекають напереробку,  громіздкі  пластикові туби із висушеними овочами, зеленню кропу та петрушки.

Вони працюють щодня: ріжуть, чистять, шинкують буряк, картоплю, моркву, цибулю,  капусту і  відправлять їх у сушарку. Потім  всі висушені інгредієнти  розфасовують у вакуумні пакети. « У кожному пакеті, крім висушених  овочів,  вже є розфасовані спеції, тут 12 грамів  різних приправ : кардамон, коріандр, перець, інші прянощі, тут же є 70-грамовий пакетик  томатної пасти. З кожного такого пакунка  виходить 7 літрів готового борщу», –  розповідає пані Ніна.

За день волонтерки виготовляють  більше ста борщових наборів. «Якщо в хлопців є ще й якась тушонка, то буде борщ ще й з м’ясом», –  розповідають жінки. А ще до кожного пакета  прикріплюємо скетчем банку консервованої квасолі, аби борщ був точнісінько, як домашній».

Наші захисники на передовій  такий борщ  вже оцінили і дякують хмельницьким волонтеркам за смачну турботу. Адже гарний воїн – це ситий воїн. «Фото скидають у вайбері, дякують, кажуть, що смачніших борщів в польових умовах  не їли. Нам це дуже приємно,  це нас мотивує готувати нашим героям і далі борщі, супи та іншу домашню поживну їжу», –  каже  пані Ніна.

Втім, необхідних продуктів для  борщових заготовок, якими допомагають волонтери, часто не вистачає. Доводиться решту закуповувати за власний кошт. «Не вистачає часом банальних крупів для супів, приправи. Було б дуже добре, якби люди дома, по селах також заготовляли бодай петрушку, кріп, цибулю. Можна передати нам автобусом чи ми самі приїдемо, заберемо.Особливо  зелені дуже треба. Так само можна передати овочі з села, адже зараз саме сезон, і ми дуже вдячні усім, хто відгукнеться. Бо це дуже важливо, разом ми зможемо допомагати нашому фронту ще більше, –  переконана пані Ніна. –Так, ми втомлюємося, нас небагато, але ми постійно пам’ятаємо, що нашим  хлопцям у стократ важче.  Ми всі повинні їх підтримувати, бо перемога потрібна нам усім. І кожен може щось робити, аби її наблизити».

Телефон Ніни Корнієнко:  +380983341719, № картки ПБ 5168 7456 0840 9964.

Тетяна Руса.

Back to top button