Хмельницькі школи готуються до очного навчання – штати доукомплектовують педагогами-переселенцями

53 заклади освіти спільно з департаментом освіти та науки Хмельницької міської тергромади визначатимуть формат роботи у новому навчальному році. Яке навчання оберуть в кожному конкретному закладі, залежатиме, насамперед, від ситуації в країні, а також від наявності обладнаних укриттів. І саме цей фактор найважливіший: адже влада,  громада мають подбати про безпеку майже 40 тисяч школярів і більше 2 тисяч педагогів. Саме стільки їх, за  списками, які постійно оновлюються в департаменті освіти та науки,  розпочнуть новий навчальний рік. Відтак за словами  виконуючої обов’язки директора департаменту освіти міськради Ольги Кшановської, поки що заняття в школах громади планують розпочати 1 вересня.

« Заклади повинні мати укриття. Це підвали або переоблаштовані цокольні приміщення. У більшості закладів вони є. За потреби  будемо дооблаштовувати  їх  відповідно до рекомендацій ГУ ДСНС України. Облаштування буде відбуватися за кошти  міського бюджету.   Якщо в закладі немає укриття і його немає на відстані 100 метрів від школи, то навчальний процес буде відбуватися лише в дистанційному форматі”,– зазначила Ольга Кшановська. Водночас вона повідомила, що є  рекомендації міносвіти щодо змішаної форми навчання. Тобто, коли у сховищі не вистачатиме місця на всіх учасників освітнього процесу одночасно, школи будуть застосовувати рекомендації щодо розділення навчання на декілька змін.

« Є школи, які працюватимуть  у форматі, коли певні паралелі будуть працювати в першу зміну, хтось – в другу, хтось за відповідним графіком. Наприклад, перший тиждень чи перший місяць буде в очному форматі, певні проміжки часу будуть у  дистанційному,  тобто, змішана форма», –  пояснила  Ольга Кшановська.

Попри те, що певна частина педагогів нині перебуває за кордоном або ж написали заяви на звільнення, педагогічний штат в освітніх закладах громади буде укомплектований повністю. Зокрема педагогами переселенцями, які  виявили бажання працювати в хмельницьких школах та садках.

Євген Ковтун

Back to top button