Хмельницькі тепловики готуються до опалювального сезону, який буде не менш складним за минулий

Україна пережила найскладнішу зиму в історії , але наступний опалювальний сезон може бути не менш складним, або й навіть важчим,  оскільки енергетика залишається однією з ключових цілей ворога. Та навіть якщо   енергетичні об’єкти  не будуть пріоритетними цілями для російських ракетних та дронових ударів, енергосистема потерпає від проблем. Адже опалювальний сезон Україна завершила, коли 75 відсотків  теплової генерації були зруйновані або пошкоджені, чого  не було у 2022 році. Звісно, що в рамках  підготовки до наступного осінньо-зимового періоду енергетики проводять планові та  відновлювальні ремонти електростанцій та обладнання, необхідного для передавання виробленої електроенергії. Так само тривають планові ремонти на АЕС, ТЕС, ГЕС. До речі, в Україні немає жодної тепло та гідроелектростанцій, які б  минулої зими  не зазнали ворожих атак. Словом,енергетична частина готується, ведеться велика робота з відновлення і високовольтних мереж, і генерації. Однак усе зробити не вдасться. Високовольтна мережа буде відновлена максимум на 30-40% відносно її нормального стану, а відтак умови, в яких Україна зустріне зиму, будуть набагато гіршими за ті, що були на початку минулої зими. Такий не втішний прогноз ДТЕК. І це за умов, якщо ворог не почне обстрілювати критичну інфраструктуру, а ймовірність нових атак на енергетику дуже і дуже  велика.

З огляду на це, ще до завершення опалювального сезону КП «Хмельницьктеплокомуненерго» активно розпочало підготовку теплового господарства до опалювального періоду 2023-2024 років з урахуванням усіх ризиків та  уроків минулого опалювального сезону, зокрема й  відключень електроенергії.

За перше півріччя цього року, в рамках інноваційної програми підприємства, програми підтримки та розвитку на 2023-2027 рр., програми економічного та соціального розвитку Хмельницької тергромади на 2023 рік міське комунальне підприємство «Хмельницьктеплокомуненерго»  вже виконало  дуже багато роботи. Зокрема, тепловики  встановили когенераційну установку потужністю 500 кВт в котельні на  Тернопільській,  капітально відремонтували три  когенераційні установки на Шухевича, Майборського,  прспекті Миру,  провели поточні ремонти на семи  когенераційних установках.

На цей час вже завершені монтажні роботи твердопаливної котельні по вулиці Пулюя, реконструкція твердопаливної котельні на Бандери. Проведена модернізація шести  котлів із заміною газових пальників та комплексу автоматики. Капітально відремонтовані сім котлів із заміною конвективних частин, димогарних труб, колекторних труб, а також встановлені 22 сучасні енергоефективні насоси в котельнях та ЦТП підприємства.

Підприємство встановило нові котли в котельні на Північній, провело заміну майже 2.5 кілометра  теплових мереж та  частково проклало з’єднувальну ділянку теплових мереж між двома  котельнями на Тернопільській.

За інвестпрограмою та бюджетні кошти   проведений монтаж нових теплових мереж на 22  ділянках. Водночас  за власні кошти підприємства та  кошти бюджету громади проведена заміна 15-ти  одиниць  зношеної запірно-регулюючої арматури на теплових мережах підприємства; придбання 9 автоматичних систем хімводоочищення, 50 газових котлів тепловою потужністю до 100 кВт, 7 комп’ютерів для котелень, 42 одиниці частотно-регулюючих приводів електродвигунів, 17 генераторів потужністю 7,5-80 кВт. ; проведений ремонт покрівель котелень.

Тобто тепловики працюють і роблять акцент на когенерацію, альтернативні джерела енергії та енергозберігаючі технології. Попереду ще багато роботи, але час ще є. Відтак технічно до нового опалювального сезону КП «Хмельницьктеплокомуненерго»  буде готове.  Тим більше, що  є й інший позитивний момент: 2022 рік дав  підприємству  дорогоцінний досвід, а відтак  вихід з ладу якоїсь системи не буде  несподіванкою. Тепловики знають, як  реагувати на будь-яку ситуацію.

Ольга Сєргєєва

Back to top button