Хмельницькі тепловики розпочали підготовку до наступного опалювального сезону

Надворі березень і опалювальний сезон в Хмельницькому  ще не завершився. Як і прогнозувалось він був надскладним, але вже можна сказати, що комунальники впоралися з труднощами. Попри масовані ракетні обстріли та значні пошкодження електромереж та деяких електростанцій України, ворогу не вдалося досягти тих цілей, які він перед собою ставив. Аварійні відключення електроенергії також суттєво  не вплинули на ситуацію   в Хмельницькій тергромаді. Щоправда містяни, які  до великої війни звикли  до вчасно поданого тепла в оселі, гарячої води і зовсім не вважали ці послуги чимось надзвичайним, сьогодні навчилися економити електроенергію і належним чином оцінили роботу усіх комунальних служб міста.

В свою чергу  КП  «Хмельницьктеплокомуненерго» вже  розпочало підготовку до нового опалювального сезону 2023-2024, аби хмельничани були з теплом і мали для своїх потреб гарячу воду.

За словами директора МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» Володимира Скалія, підприємство до кінця цього року планує провести модернізацію котелень та обладнання,  в тому числі  збільшити кількість котелень,  які б працювали на твердому паливі, продовжувати  реконструкцію мереж  за технологією теплоізоляції, яка захищає від шкідливих впливів води, особливо гарячої, запроваджувати  енергозберігаючі технології  та заміну теплових мереж. Якщо говорити конкретно, то за міжсезоння тепловики планують капітально відремонтувати  майже  5 км теплових мереж (у двотрубному вимірі) із заміною на попередньо ізольовані труби;  встановити 25 одиниць сучасних енергоефективних насосів в котельнях підприємства, зокрема 6 мережевих насосів великої потужності. Крім цього запланований  капітальний ремонт семи  котлів із заміною конвективних частин та димогарних труб,  модернізація 6 котлів із заміною газових пальників і комплексу автоматики та  встановлення 2 котлів ВК-21 в котельні по вул. Північній. А з метою контролю  замінити  30 вузлів обліку електричної енергії на нові з дистанційною передачею даних по споживанню електроенергії по РТМ “Південно-Західний”. У планах також  будівництво трансформаторних підстанцій та монтаж кабельної лінії 10 кВ між котельнями по вулиці Шухевича та  Північній. Передбачений  капітальний ремонт трьох  когенераційних установок та  поточний ремонт інших когенераційних установок.

Також підприємство  й надалі купуватиме  генератори. Адже цього опалювального сезону  вони суттєво допомагали підтримувати  роботу теплового господарства та   забезпечувати теплом та гапрячою водою містян, медичні  та освітянські заклади  після ракетних обстрілів критичної інфраструктури  міста.

Окрім генераторів підприємство має закупити  обладнання для господарської діяльності, зокрема 6 пластинчастих теплообмінників, 5 автоматичних систем хімводоочищення, три твердопаливних котли потужністю 1,5 МВт кожний, якими замінять  зношені в котельні по вул. Бандери,  а також 50 газових котлів потужністю до 100 кВт та  7 комп’ютерів для котелень. Також планують придбати  2 вантажні автомобілі-самоскиди, три  мобільні аварійні ремонтні майстерні та провести ряд інших робіт, повязаних з ремонтом  виробничих приміщень, дахів, огорож території котелень, зокрема котелень по вулицях Тернопільській та Пулюя та ЦТП підприємства.

На розвиток КП «Хмельницьктеплокомуненерго»   цього року з бюджету тергромади  планують виділити 50 мільйонів гривень.

Зараз  працівники підприємства  приступили до виконання робі із заміни резервної теплової мережі по вул. Озерній. Також капітально ремонтують два котла із заміною конвективних частин в котельнях по вулицях Молодіжній та Міхновського.

Ольга Сєргєєва

Back to top button