Хмельницькі волонтерки приготували для військових 25 тисяч порцій сухих борщів

Сушені  капуста, морква, буряк, цибуля, сухе м’ясо, томатна паста, сіль та спецій  –  такий вміст пакета з борщовим набором, з якого можна в польових умовах  приготувати 5-7 літрів  борщу. Кулінарний фронт створили у Хмельницькому  понад 50 волонтерок, які  за перший місяць повномасштабного вторгнення відправили на передову  1000 пакетів борщу. За чотири місяці  в домашніх  умовах виготовили і відправили  нашим захисникам   уже понад 25 тисяч борщових наборів.

 

«Ідея сушіння борщів не є новою. Вона ще з’явилася у 2014 році, коли наші господині активно постачали на фронт свіжі домашні борщі. Тому ми вирішили зробити у Хмельницькому щось подібне. Майже  50 жінок сушать  вдома різні фракції овочів»,  розповіла  головна спеціалістка управління житлової політики і майна міськради, волонтерка  Анна Маєвська. За її словами, підказали господиням готувати  сухий борщовий набір самі військові. Жінки почали шукати рецепти заготовок на борщ в інтернеті. Спершу сушили сухі овочі, але вони не розварювалися при заливанні окропом. Саме тому господині вирішили змінити алгоритм створення борщового набору. Відтак  усі овочі спершу відварюють, труть на тертці, а потім сушать у спеціальних сушках. До буряка, моркви, картоплі, капусти додають спеції, кріп, домашню томатну пасту та сушене м’ясо. В кінцевому результаті виходить смачний, наваристий український борщ.

 

 

Протягом  усього часу повномасштабного вторгнення російських окупантів бійці хмельницького кулінарного фронту допомагають і нашим армійцям, і переселенцям, які мешкають у  міській тергромаді.  Крім борщу, готують  вареники, голубці , печуть пироги. Спочатку ліпили вареники для переселенців, які зупинялися в Хмельницькому, а потім вирішили допомогти і готувати страви для військових.

Нагадаємо, волонтерство у Хмельницькому стало масовим. Мешканці будинків самоорганізувалися та допомагають ЗСУ та переселенцям: готують сухі каші, печуть пироги, збирають одяг, займаються логістикою. У такий спосіб  волонтерством в обласному центрі займаються 55 ОСББ.

«Нині сушимо сезонну зелень, якої зараз багато, і овочі (моркву, цибулю) з минулорічного врожаю.Чекаємо на капусту та буряк, які будемо сушити восени.Якщо ви бажаєте допомогти, залюбки приймемо в дар: сушки, спеції, томатну пасту, овочі, зелень», повідомляють у Фейсбуці волонтери БФ «Волонтери  Поділля».

На городах уже дозріває  цьогорічний врожай овочів, то ж волонтери чекають на свіжі інгредієнти для  армійського борщу.

Тетяна Руса.

Back to top button