Хмельницькі вулиці отримали імена героїв російсько-української війни

Весь наш народ творить нині історію нової України, історію вільних людей, звитяжців і героїв. На жаль, ця жортока війна, якої не бачило, не уявляло навіть все цивілізоване людство, забирає від нас кращих синів і доньок України, і наша місія – памятати їхній подвиг, їхні імена, що стали легендою для нас і майбутніх поколінь. Відтепер старі назви вулиць отримали імена наших героїв, які віддали життя за Україну.

Рішенням 16 сесії міської ради від 28 квітня вул. Пушкіна перейменовано на вулицю Героя України Олексія Скоблі, а також провул. Пушкіна на провул. Героя України Олексія Скоблі. 13 березня 2022 року, виконуючи бойове завдання, в районі населеного пункту Мощун, що на Київщині, група спецпризначенців вступила в бій з переважаючими силами противника. Старший сержант Олексій «Тур» Скобля, білорус за національністю, прикриваючи відхід групи, отримав складне вогнепальне поранення. Дав команду: «Відходь! Крию!». Він загинув зі зброєю в руках, до останнього подиху прикриваючи відхід групи, ціною власного життя, зберіг життя побратимів. Завдяки сміливому білорусу вся група українських спецпризначенців успішно вийшла!

Колишня вулиця Гастелло отримала ім’я Почесного громадянина Хмельницького, підполковника Олександра Кушнірука.

25 грудня 2014 року, командуючи розвідувальною групою, що виконувала бойове завдання під Донецьком, та рухаючись між населеними пунктами Піски і Первомайське (Ясинуватський район), при огляді місцевості, підполковник Кушнірук виявив небезпеку. Було прийняте рішення провести дорозвідку визначеного району. Командир групи дав команду зайняти оборону і чекати його розпоряджень. Олександр разом зі своїми помічником висунулись дослідити місцевість задля забезпечення безпечного пересування своєї групи, адже кожна деталь, кожна неврахована дрібниця та помилка може призвести до фатальних наслідків. Тому, саме завдяки йому, побратими залишились живими та неушкодженими. Невдовзі пролунав вибух — Олександр підірвався на міні.

Вулицю Ланову перейменовано на вулицю Героя України, полковника, Почесного громадянина міста Хмельницького Олександра Петраківського.

20 липня 2014 року, очолюючи групу спецпризначення 8-го полку СпП та забезпечуючи проходження колони техніки ЗСУ та добровольчого батальйону «Айдар» до аеропорту Луганська, Олександр Петраківський виявив засідку в районі міста Щастя і прийняв нерівний бій. Розвідувальна група врятувала життя понад двом тисячам військовослужбовців та сотні одиниць військової техніки. У ході запеклого бою Олександр віддав свого шолома молодому солдату, який його втратив у ході бою. Сам Олександр отримав 2 уламкові поранення в голову. Залишаючись у свідомості, продовжував керувати діями групи та допомагати евакуйовувати поранених. І навіть у польовому шпиталі командир все ще наказував лікарям першочергово надавати допомогу його особовому складу. Під час операції Олександр впав у кому, яка тривала два місяці. 29 серпня 2021 року, після 7 років боротьби за життя, серце Героя України перестало битися.

Вічна слава безсмертю хоробрих, що кличуть на подвиг живих!

Євген Ковтун

Back to top button