Хмельницьку виставу побачать в Польщі та Іспанії

Інтерактивну виставу-перформанс “Маріуполь. Надія на світанок” 23 квітня творча група Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Старицького зіграє в польському Кракові, а 25-26 квітня — в іспанській Барселоні.

Благодійний тур відбувається за підтримки Європейського Союзу та допомогою партнерів цих європейських країн.

Головна мета туру — привернути увагу громадськості європейських країн до актуальних проблем України та нашого суспільства. “На прикладі вистави, сюжет якої розгортається в укритті заводу “Азовсталь” у Маріуполі, хочемо привернути увагу глядачів на відновлення психо-емоційного стану українців як основу для майбутнього відновлення наших міст, домівок українців, мільйони яких нині розкидані по всьому світу. Також цей проєкт може мотивувати українців, які зараз перебувають в Іспанії та Польщі, повертатися в Україну для її відбудови”, — зазначив директор театру Андрій Ковальчук.

Прем’єра вистави “Маріуполь — надія на світанок”, яку створили дві молоді драматургині — хмельничанка Марина Борник-Гулевата та  переселенка з Маріуполя Марина Пінчук, відбулася 2 листопада 2022 року в укритті Хмельницького муздрамтеатру. До цього часу там збереглися малюнки, які актори створили разом із глядачами. Сюжет: в підземеллі “Азовсталі” зібралися люди різного віку, соціального статусу, культурного рівня та політичних уподобань. Усім їм доводиться разом пройти через жахливі випробування рашистів. Але головний мотив вистави — надія на світанок, на відновлення рідного міста, країни, людей. За час сценічного існування виставу бачили глядачі не лише Хмельницького, а й інших міст, вона отримала дві премії міжнародного фестивалю в Миколаєві, який відбувся в жовтні минулого року.

За кордон воєнну драму хмельничани везуть вперше, і якщо в Польщі колектив вже був на гастролях у минулі роки, то в Іспанії — це перші, прем’єрні гастролі. Вони відбуваються завдяки гранту, який здобув колектив, працюючи в проєкті майже рік, зазначила Марина Бортник-Гулевата. Проєкт Гастролі інтерактивної вистави-перфоменсу арт-терапії, “Будуємо мрію “Маріуполь. Надія на світанок” з семінаром-дискусією з питань відновлення психоемоційного стану українців та початку відбудови України” реалізується ЄС, співфінансується програмою ZMINA в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів. А головне — хмельничани таким чином стали учасниками української культурної і медійної програми, спрямованої на привернення уваги міжнародної спільноти до подальшої допомоги Україні у війні проти рашизму, а також для моральної підтримки наших співвітчизників за кордоном. Оскільки тур благодійний, його мета — збір коштів для Сил оборони України.

Вікторія Катрич

Back to top button