Хмельницький: церковні громади наступають, московський патріархат все ще обороняється

До Олешинського старостинського округу Хмельницької тергромади входить п’ять сіл, але тільки у двох діють храми під юрисдикцією ПЦУ. Жителі села Велика Калинівка, яке входить до Олешинського округу, зібрались на схід села, щоб громадою перейти до Православної Церкви України. Свято-Іоанно-Предтеченський чоловічий монастир, де правлять служби для мешканців села, належить до московського патріархату. «В Іванківцях і в Олешині у нас діють храми Православної Церкви України, розповідає староста Олешинського округу Валентина Базилюк. А в трьох селах: Великій Калинівці, Череповій та Черепівці московський патріархат. Але люди в цих селах хочуть своєї церкви, своєї мови. Щоб проводилися служби для народу України на своїй рідній мові».

Духовенство та служителі монастиря також прийшли на схід села. Настоятель ігумен Трифон звернувся до людей російською, пояснюючи, що він з Білорусі, і вчитися української мови в його віці вже пізно. Промову почав, просячи в парафіян прощення: «Простіть мене грішного. Я їх сюди не кликав – ніяких росіян. Мені вони теж нашкодили більше, ніж будь-кому. Але я, як солдат, наді мною є керівництво. Я не маю право робити кроки вправо або вліво. Мені повірений юридично монастир. Це робитися має там, нагорі», пояснює священнослужитель, чому не може перейти до ПЦУ.

Після зібрання люди вирішили: якщо монастир юридично не може відразу перейти до ПЦУ, то відправи в селі будуть проводити на місці колишньої зруйнованої церкви, де зараз стоїть хрест. Тим часом вирішуватиметься питання законного переходу приміщення Свято-Іоанно-Предтеченського чоловічого монастиря.
В іншому селі Хмельницької тергромади, Копистині, люди на сільському сході прийняли рішення про вихід релігійної громади з-під московського патріархату та перехід до Православної церкви України (ПЦУ). Настоятель місцевого Святомиколаївського храму отець Сергій підтримав таке рішення і залишився душепастирем громади.

За словами начальника обласної військової адміністрації Сергія Гамалія, до ОВА від початку війни звернулись 13 релігійних громад з Хмельницького району, які вийшли з-під впливу російської церкви. Загалом по області понад три десятки релігійних громад та парафій вже заявили про намір вийти з-під юрисдикції московської церкви.

За словами начальника відділу національностей та релігій Хмельницької ОВА Дмитра Баланюка,  офіційно ж з початком війни і станом на сьогодні лише дві громади по області подали відповідні документи на вихід зі складу московського патріархату і перейшли до ПЦУ. У Хмельницькому поки жодної. Мова йде лише про ті факти, які задокументовані офіційно (тобто юридично). Як правило, більшість громад обмежуються інформацією про перехід до ПЦУ на своїх сторінках у Фейсбуку. Тобто, набагато більше людей прийняли рішення, а насправді документи оформляти не поспішають. А перехід має бути зафіксований документально, пояснює посадовець.

Яка ж процедура виходу з МП? Як пояснив Сергій Баланюк, громади приймають відповідні рішення на зборах. Мають зробити протоколи зборів, до якого додають списки присутніх, а також списки тих, які проголосували, роблять три статути в новій редакції. Всі ці документи про зміну конфесійної приналежності релігійні громади повинні подати до обласної державної (тепер військової) адміністрації для реєстрації. Рішення має бути затверджене розпорядженням начальника військової адміністрації. Як правило, питання розглядають півтора-два тижні.

Ворожому московському патріархату в Україні не бути, про це заявляють не лише віряни, а й велика частина священнослужителів МП, які зробили український вибір і підтримали своїх прихожан. В Україні, яка бореться проти ненависного окупанта, котрий несе на своїх багнетах кривавий “рускій мір”, має панувати рідна українська віра. І колаборантам в рясах, які й далі продовжують покірно служити злу, а не добру, не місце в українських храмах. Церква — з народом, який бореться. І ця церква має бути рідна, помісна. Крім цього, нарешті у справах релігійних прийнято рішення на парламентському рівні ухваленням закону  “Про колаборацію.” Це означає, що всі, хто співпрацює з ворогом, будуть нести за це кримінальну відповідальність. Зокрема, йдеться і про “філіали” злочинної РПЦ в Україні, яка підлягає забороні. Геноцид, який влаштувала усій українській нації злочинна росія, не повинен “благословлятися” під куполами наших храмів.  

Back to top button