Хмельницький додатково спрямує на підтримку української армії ще 230 мільйонів гривень

Військовослужбовці ЗСУ отримують від держави грошове забезпечення, яке оподатковується так само як і зарплата цивільних. Тобто з виплати військовим стягують податки у розмірі 18 відсотків (ПДФО). Під час війни заробітна плата армійців зросла і вона залежать від звання та місця проходження служби. Відтак ті, хто перебувають у тилу отримують менше від тих, хто виконує завдання “на нулі”. Досі 18 відсотків податку з зарплат військових йшли у місцеві бюджети. І це був значний ресурс, який дав змогу громадам спрямовувати ці кошти на допомогу тим військовим підрозділам, які дислокуються на території їхньої громади і безпосередньо на ЗСУ. Приміром за вісім місяців цього року Хмельницька громада на потреби Української армії спрямувала 21 відсоток свого бюджету. Якщо відсотки перевести в гроші, то це – 1,1 мільярда гривень! На сьогодні ця цифра вже значно більша.
10 листопада на черговій сесії депутати Хмельницької міськради ухвалили рішення про виділили додаткових майже 230 мільйонів гривень на підтримку української армії.

«150 мільйонів ми даємо Міністерству оборони через механізм військових облігацій. 80 млн грн передаємо військовим частинам. За них будуть куплені важливі для знищення ворога речі. Додаємо також кошти на БПЛА різних модифікацій. За останні 2 місяці на дрони і квадрокоптери виділили 50,5 млн грн. До кінця року плануємо придбати понад 1600 FPV-дронів та 150-155 БПЛА», – повідомив міський голова Олександр Симчишин.

Але вже з цього місяця, тобто з листопада 2023 року кошти з військового ПДФО, які громада спрямовувала на підтримку Сил Оборони, більше не будуть надходити у бюджет громади. Кабінет міністрів ще у вересні заявив про намір забрати у громад податок з доходів військовослужбовців, який є важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів. Проти цього активно виступали місцеві громади та Асоціація міст України, які зверталися до президента, уряду та Верховної Ради щодо неприпустимості такого кроку, але днями парламент це рішення ухвалив. Простими словами, якщо, приміром, хмельничанин К. до війни працював вчителем, то з його зарплати стягувався податок в бюджет Хмельницької громади. Після того як хмельничанин взяв до рук зброю і став на захист України в складі територіальної оборони Збройних Сил України, податок з його зарплати, як мешканця Хмельницької тергромади як і раніше, йшов в бюджет цієї ж громади і це цілком логічно. Тепер податок з його зарплати йтиме в державний бюджет. Ну і так само податок усіх хмельничан-армійців.
Це значить, що Хмельницька громада в наступному році втратить понад мільярд гривень. Це ті кошти, які міськрада постійно спрямовувала на допомогу підрозділам, які дислокуються на території нашої громади і які захищають Україну на фронті.

«Ми підрахували, що ця сума складає 1,2 -1,4 мільярда гривень. Відтак ми не зможемо допомагати у тому розмірі, у якому допомагали у 2023 році. Всі види допомоги цього року – це 1 мільярд 230 мільйонів гривень. Ці кошти у нас забирають. Звичайно, що ми будемо допомагати, будемо працювати над цим, є дієвий механізм. Водночас треба розуміти, що ця допомога буде меншою», – зазначив Олександр Симчишин.

Натомість уряд вважає, що така рокировка з податками військових дозволить залучити 25,8 млрд грн цього року і 93,7 млрд грн наступного на додаткові закупівлі дронів та на збільшення виробництва власного озброєння. Гарантії? З огляду на те, що доволі часто    відбувається з державними коштами, які мають йти на ЗСУ, їх немає.
Приміром лише один факт: у жовтні 2022 року Міністерство оборони України вклало контракт із компанією «Львівський арсенал» на закупівлю 100 тисяч мінометних мін. Від Міністерства контракт підписав тодішній т.в.о. директора Департаменту військово-технічної політики Олександр Лієв( знаючи хто такий Лієв, не зрозуміло як його могли призначити на цю посаду). За «Арсенал» підписався його директор — колишній депутат Юрій Збітнєв. Вартість контракту — 1 млрд 380 млн гривень. Держава заплатила наперед майже усі кошти. Перші міни мали прийти за місяць після підписання цієї угоди, але цього не сталося ні через пів року, ні через рік, ні зараз. Зазвичай, коли мова йде про звичайних українців, яких в інтернеті розводять на гроші аферисти, то поліція такі дії кваліфікує як шахрайство. У випадку з закупівлею мінометних мін, поки що кваліфікації немає. Відомо лише те, що «Львівський арсенал», зовсім і не львівський. Він зареєстрований у Києві, у звичайному житловому будинку. Простими слова він слугував прокладкою. У серпні 2022-го — підприємство уклало контракт зі словацькою компанією Sevotech, яка майже за 1,5 млрд грн. й мала привезти 100 тисяч мін в Україну, але словацька компанія також виявилась прокладкою. Далі ще складніше, але суть одна: кошти з державного бюджету десь «заблукали», а це не мільйон гривень, а понад мільярд..

 Ольга Сєргєєва

Back to top button