Хмельницький готується до можливого блекауту

 

 

Замість звичайних каструль – чотири  котли з нержавіючої сталі  на 80 літрів води кожен, плюс роздатковий стіл та пічка на дровах. Такі польові кухні  прийдуть на допомогу  містянам за умови тривалої відсутності електропостачання. За словами заступника міського голови, директора департаменту інфраструктури Василя Новачка, їх встановлюватимуть  біля  найбільших пунктів обігріву, якими стануть школи та дитсадки, де  є ключове – генератори, великий простір, актові зали, де може бути розміщена достатньо велика кількість людей.

На одній такій плиті  можна приготувати їжу  та чай тричі на добу для понад сотні людей. Місто замовило таких п’ять. Вартість усіх  –  майже мільйон гривень.

« Якщо трапиться, що все місто опиниться без світла і газу,  то такі польові кухні  будуть розташовуватись  в пунктах обігріву,  де буде найбільше людей   та  в однаковій пішій доступності. Поки що точної локації не вказуємо. За потреби плити будуть вивозитись. Може бути потреба в таких плитах  лише в одному мікрорайоні. Ми не знаємо, але готуємося до найгіршого»,  –  зазначив Василь Новачок.

Наразі критична інфраструктура міста  готова  до роботи в умовах тривалої відсутності електроенергії. Всі об’єкти забезпечені потужними генераторами, що дозволить  у критичний момент короткочасно підключати почергово водо- і теплопостачання. До роботи в екстремальних умовах підготовлена й медична сфера. Всі стаціонарні медичні заклади забезпечені потужними генераторами для роботи відділень реанімації й операційних залів. Окрім цього на  котельнях, які забезпечують теплом лікарні встановили твердопаливні котли, які під час проблем з газопостачанням працюватимуть на щепі. В медзакладах є запаси  питної й технічної води, а також медикаменти  та  харчі тривалого зберігання.  Місто має  додаткові скважини, з яких за потреби забезпечуватимуть мешканців Хмельницького питною водою  – схема   доставки води вже відпрацьована. Є генератори прозапас, які управляючі компанії встановлюватимуть  у дворах для підзарядки телефонів, якщо світла не буде 24 години і більше.   Є достатня кількість пунктів обігріву. Одні вже працюють, інші готові, але працюватимуть, коли   тепла та інших послуг так само не буде протягом доби і більше.

Словом підготовка Хмельницького  до тривалого відключення електропостачання є  одним з пріоритетів для місцевої влади.

Ольга Сєргєєва

Back to top button