Хмельницький готується до осінньо-зимового періоду: комунальники закуплять 4 тисячі тонн протиожеледної солі

До кінця літа місто планує закупити протиожеледну сіль для обробки доріг та тротуарів  в осінньо-зимовий період. Бюджету це обійдеться не в одну копійку, оскільки технічну сіль доведеться як і торік купувати  закордоном –  завод, який її виробляв, знаходиться у зоні бойових дій.  Про це повідомив під час засідання виконкому Хмельницької міськради заступник міського голови, директор департаменту інфраструктури Василь Новачок. За словами посадовця  минулого року з бюджету громади на  закупівлю технічної солі витратили 25 мільйонів гривень. Це більше ніж у 2021 році, хоча  й використали  лише 4 тисячі тонни, тобто менше.

Незважаючи на те, що витратили менше – заплатили грошей більше. Це пов’язано з тим, що вартість солі минулого року зросла практично в десять разів. Завозили її з Румунії і Польщі. Оскільки за кордоном не мають технології з антизлежування, ми плануємо почати завозити сіль з кінця літа”, – прокоментував ситуацію Василь Новачок.

Наразі  підготовка до опалювального сезону 2023-2024 триває з урахуванням уроків минулого осінньо-зимового періоду.

«Це без сумніву був найважчий осінньо-зимовий період в умовах повноцінної війни, великої кількості терористичних атак  по об’єктах комунальної критичної енергетичної структури. Ми проаналізували моменти, на які потрібно робити акцент, готуючись до нового сезону, визначили плани, графіки, завдання», – зазначив міський голова  Олександр Симчишин.

Серед проблемних залишається  питання кадрового забезпечення, оскільки  багато комунальників, в тому числі й керівників комунальних підприємств  з початком війни взяли до рук зброю і пішли боронити нашу країну у лавах ЗСУ та тероборони. До того ж мобілізація продовжується. Відтак виконати усі поставлені завдання буде нелегко. А ось спецтехніки комунальним підприємствам не бракуватиме. На її придбання з бюджету громади цього року виділили 180 мільйонів гривень. Зумовлено це тим, що торік  чимало комунальної техніки було передано на потреби військових.

Євген Ковтун

 

 

Back to top button