Хмельницький художник-самородок малює реалістичні портрети відомих людей і донатить на ЗСУ

Управління культури та туризму Хмельницької міськради  провело 15-ий благодійний аукціон на придбання автомобіля для  ЗСУ. Цього разу лотом стала картина, графічний портрет  за назвою «Степан Андрійович».  Звісно, кожен упізнає в цих рисах, зображених з філігранною, фотографічною точністю, великого державотворця України Степана  Бандери. Автор  виставленої на  аукціон роботи – відомий хмельницький художник, 35-річний Олександр Канюка. Його твори  уже не раз ставали родзинками  благодійних лотів.  Портрет  лідера української нації  на аукціоні, що відбувся 3 березня, було продано за 10 тисяч гривень.  (Початкова ціна лоту – 5 000 гривень).

До слова,   така висока вартість художнього твору не лише тому, що він має, безперечно, високу ідеологічну цінність, а й, справді, графічна техніка митця  унікальна, як унікальний і сам Олександр Канюка – талановитий хмельничанин, який, не маючи професійної художньої освіти, створює портретні шедеври, відомі за межами України. Його художній інструментарій  –  папір, вугілля, олівець. З початку повномасштабного вторгнення      митець працює з  благодійною метою – для допомоги Українській армії.  Наразі надав свої картини не лише для аукціону на збір авто для військових, а й у далеку Японію, щоб підтримати українських захисників.

До речі, серед робіт Олександра є чотири  портрети Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, президента Зеленського, королеви Єлизавети ІІ, відомих українців минулого та світових діячів,  легендарного привида Києва, наших козаків та воїнів. Його портрети – чорно-білі і цим дуже нагадують якісні класичні світлини, от лише створені рукою майстра, а не об’єктивом. Хоча  зовнішня схожість надзвичайно разюча.

–  Стиль моїх робіт – це графіка. Основний акцент я роблю на деталях – зморшках, порах шкіри. Загалом це можна назвати гіперреалізмом. Якщо зображення збільшити, то всі ці деталі добре помітні, — каже він про свої роботи.

Олександр використовує лише вугільний та графітовий олівці. Аби намалювати на папері А-3  один портрет, потрібно не менше  80 годин.Також Канюка малює і закордонних лідерів, які підтримують Україну. Серед них — Джозеф Байден, Анджей Дуда, Борис Джонсон. Чимало його замовників – українці, в різних діаспорах, яким імпонує фотографічний стиль молодого хмельничанина.

Загалом у творчому доробку митця понад тисячу графічних робіт. Є й зображення символів війни – керамічний півник з Бородянки та пес Патрон. Легендарний песик-воїн  на всеукраїнському аукціоні «взяв» для постраждалих під час бомбардувань у Харкові 350 доларів. Загалом більшість  створеного  протягом минулого і вже цього року   Олександр Канюка віддає для благодійних аукціонів на допомогу ЗСУ.

Вікторія Катрич.

У

Back to top button