Хмельницький купуватиме військові облігації, щоб допомогти ЗСУ

З першого дня нової повномасштабної фази російсько-української війни, хмельницький став форпостом для переселенців та гуманітарним фронтом для української армії. Місто згуртувалось і об’єдналось, аби протидіяти окупантам. Хмельничани плетуть маскувальні сітки, волонтери збирають кошти та купують військове спорядження, з міського бюджету спрямовуються фінанси на підтримку військових частин та тероборони, проводяться благодійні акції та аукціони, щоб якомога більше допомогти ЗСУ розтрощити ворога, армія якого   в рази чисельніша.

Ще один варіант матеріальної допомоги українському війську – військові облігації. На їх придбання з міського бюджету виділено 100 мільйонів гривень. За таке рішення проголосували депутати на позачерговій сесії Хмельницької міськради. Як це працює? Доволі просто:купуючи за кошти міського бюджету  військові облігації, місто дає ці кошти державі в борг, а вона  ці кошти  спрямовує  виключно на  фінансування військових операцій.  При цьому  виплачує в обумовлений строк відсотки від тіла боргу, а в кінці — повертає всю суму боргу.  Відтак у такий спосіб Хмельницький не лише має змогу допомогти нашій армії фінансами, а й сам  отримує дохід.

«Це цільові цінні папери, це військові облігації, вони не можуть бути використані  ні на що окрім армії. На 100 мільйонів ми плануємо їх придбати на три місяці і ці 100 міліонів будуть використані на українське військо . Це буде наш внесок, доволі таки суттєвий. І у такий спосіб оперативне управління фінансами дасть нам можливість заробити 5-6 мільйонів гривень до міського бюджету  за три місяці. У  випадку, якщо  ми будемо мати можливість робити це й далі, то до кінця року ми продовжимо термін,  ну і заробимо до бюджету 10 -12 мільйонів гривень»,  – прокоментував міський голова  Олександр Симчишин.

Тобто, механізм схожий до облігацій внутрішньої державної позики, в тому числі в ньому  відсутнє оподаткування. Різниця лише в цільовому призначенні. Відтак місто використовує абсолютно усі варіанти і можливості задля  спільної, бажаної  і беззаперечної  для   нас усіх перемоги. Причин на це у нас  дуже і дуже багато.

Back to top button