Хмельницький музей еволюції мін поповнився експонатами сучасної війни

У Хмельницькому діє єдиний в Україні музей еволюції мін, який створив колишній сапер-десантник, полковник у відставці Євген Гук у 2004 році в колишній кімнаті Афганської слави на вулиці Героїв АТО, 19/1, в Раковому. Повномасштабна війна з 2014 року відчутно поповнила колекцію. Нині в ній – понад 4,5 тисячі експонатів, кожен з яких був смертоносним.тами.

Серед таких поповнень, які привозять на прохання директора музею наші волонтери та бійці з передової — фугасна протипіхотна міна “П”, яка є особливо небезпечною для людей. “Ще рік тому я усім говорив, що ми ніколи не зіткнемося з цими мінами, їх вже в природі не існує, вони старі, відпрацювали своє, заборонені конвенціями. Але в сучасній війні ці міни використовуються росіянами, і це доказ їхнього злочину проти людяності”, — каже Євгеній Гук. Досвідчений професійний сапер розповідає, що такі міни особливо підступні, це “розумні” вбивці, різні за формою та розмірами, і зовсім не схожі на ті стереотипні круглі з розтяжками.

Ще одне свідчення злочину росіян про України — міна “ПОМ-3”, знаменитий “медальйон”, доволі потужний і зовсім не видимий зовні. У ньому є так званий “розумовий центр”, штир, який служить сейсмодатчиком. При встановленні “медальйона” сейсмодатчик вбивається в землю, і коли людина йде, у міни є три мікросхеми — це мозок її, вона визначає людину як ціль. Міна вистрибує, і на відстані 60-90 сантиметрів від землі вибухає осколковими елементами у вигляді надгострої металевої тирси, яка миттєво розсіюється. Вона все здатна посікти та ще й перерубати”, — пояснює Євгеній Гук.

Недавні екземпляри, які поповнили колекцію — фрагменти спаленної бойової машини піхоти (БМП). Ці смертельні шматки — розплавлений метал різної форми. “Гільзи розірвані, частина металу, частини запчастин, патрони 30-міліметрові. Ви уявіть, яка має бути температура, аби бойова машина перетворилась у розплавлений шмат. Я ці фрагменти дуже довго чистив. Зараз вони в нашій колекції і говорять про трагізм, про біду і про війну. Це біль України”. Один з найунікальніших експонатів також міна системи “тюльпан”, найбільша в світі, пояснює Євгеній Гук: “240 міліметрів — найбільша міна в світі, найстрашніша зброя. Вага порожньої міни 100 кілограмів, які стають смертоносними осколками. В міні вміщається 37 кілограмів вибухової речовини. Помилок не пробачає, зброя найнебезпечніша. Служить для руйнації бункерів, підземних укриттів і тому подібне. Ця міна також з сучасної війни. Вона з власною історією”.

У спеціальних нішах музею розташовані манекени воїнів: спецпризначенця, інтернаціоналіста та сапера. Вони в оригінальній військовій формі та зі зброєю. Поруч з кожною частиною експозиції стоять колони, оформленні у стилі чорних хусток з квітами, як символ скорботи за загиблими під час війн.

Хмельницький музей еволюції мін — це своєрідна наочна розповідь про смертоносне вдосконалення підступної зброї. Експонати розповідають про міни Першої та Другої світових війн, війни в Афганістані та сучасної російсько-української. Всі вони безпечні та використовуються як макети. Цей музей унікальний ще й тим, що створений з особистого бажання Євгена Гука, жодного фінансування немає. “Для чого я заснував цей музей? Щоб показати, розповісти та убезпечити людей. А я дуже багато знаю про міни і інші вибухонебезпечні пристрої. Все, що ви бачите, створив я власними силами. Є у мене мрія — створити великий музей, для цього мені потрібне приміщення близько 400 квадратних метрів плюс навчальний клас”, — каже керівник.

До музей навідуються часто: це й школярі, студенти, військовики, усі, хто хоче більше знати про не лише про воєнні трофеї, а як розпізнавати цих підступних носіїв смерті, аби убезпечувати життя. Зараз це не лише актуально, а й вкрай необхідно.

Тетяна Руса

Back to top button