Хмельницький музей-студія фотомистецтва долучився до міжнародного конкурсу «Life Press Photo 2022»

У  Хмельницькому музеї-студії  відкрилась фотовиставка  із 52 творів переможців і номінантів 8 міжнародного конкурсу репортерської фотографії «Life Press Photo 2022», який проводиться з 2015 року. До хмельницької експозиції увійшли 53 роботи на різні теми, які хвилюють світ. Але  найактуальніша тема – війна в Україні. Жахлива агресія росії об’єднала в боротьбі не лише українців, а й прогресивний світ, який дізнається про події в Україні не лише зусиллями політиків, ЗМІ, а й з допомогою мистецтва, зокрема  фотомистецтва. Репортерський об’єктив чи не найпереконливіше  фіксує миті життя, людські емоції, які народжує трагедія війни, і байдуже це споглядати неможливо. Українську трагедію доносять до міжнародної спільноти  фоторепортери з різних країн світу, які працюють у наших «гарячих точках», розповідають європейцям про наших захисників, волонтерів, про пересічних українців через портрети і сюжетні фото.

Про це розповів, відкриваючи виставку у Хмельницькому,  рівненський художник, ініціатор конкурсу  і голова журі  Олександр Харват:  «Теми конкурсних виставок протягом 8 років різні: від новин у «гарячих» точках світу, повсякденного життя людей, портретів   –  до спорту , культури і природи. Визначено  6 номінацій, у кожній –  дві теми: одиночна  фотографія і серія, тобто фотонарис з 8 світлин. Цього року найактуальнішою стала тема «Світ проти війни в Україні». Кращим автором визначено українку Галину Ткачук, яка знімає війну з 2014 року, а гран-прі 8-гоміжнародного конкурсу отримав Арс Челестіно (Іспанія) за світлину  з Гостомеля».

Чим відрізняється цьогорічний конкурс від минулих? Як розповів ОлександрХарват, до повномасштабного вторгнення  світу не була цікава війна в Україні , яка розпочалась 2014 року. «До  мене приїжджали провідні іспанські фотографи,  з якими ми їздили в Донецьку і Луганську області, знімали все там,  їздили ще в Чорнобиль, на бурштинові копальні, це  актуальні теми для світу.  Фотографів цікавили події, пов’язані з війною, з її емоціями, з її правдою, але міжнародним агенціям, які працювали з цими репортерами і фотографами, ці теми до повномасштабного вторгнення росіїне були цікаві. Європейська публіка не хотіла бачити війну 2014-2021 років, хотіла це  якось нівелювати, бо був дуже потужний вплив російської пропаганди, і європейці дивились на наші події крізь «окуляри» , які на них одягала раша».

«Зарубіжні  репортери дуже хочуть мати власні враження. Нашим  репортерам, фотографам  простіше: росія – це клятий ворог,  і тут немає напівтонів, – ділиться враженнями Олександр. – А ось їхнім  закордонним колегам   спочатку дуже хочеться «спіймати» цікавий сюжет, і вже через реально  побачені картини вони починають сприймати події так, як згодом і репрезентують у своїх роботах. І показують їх по усьому світу. Ось так талановитий іспанський   фотожурналіст  Арс Челестіно гран-прі отримав за репортаж з Гостомеля. Нагородження проходило в нас у Рівному, але Арс не зміг приїхати: перебуває з нашими хлопцями на передовій, знімає. Сказав: отримає після війни. До речі, Арс перемагав і торік, а позаминулого року також був іспанський репортер».

За допомогу  в організації виставки директор музею-студії  Віталій Савін   висловив хмельничанці  Аліні Скомороховій, співзасновниці міжнародного об’єднання жінок України, яка  активно займається волонтерською діяльністю, підтримує українських жінок, переселенців, дітей сиріт,  адресно допомагає ЗСУ. Олександр Харват отримав подяку від Хмельницької міської ради, а колектив Хмельницького музею-студії подарував аналогічному Рівненському фотомузею цінні експонати для  фондової  колекції.Микола Громов, директор філії Хмельницької дирекції АТ «Укрпошта» подарував  рівненчанину  серію марок, які стали сенсацією на відому тему російського корабля.

Учасник виставкової презентації  26-річний боєць «Азову» Дмитро Козацький із позивним «Орест», командир прес-служби полку, який розповів про власні враження: «Велике значення має не лише технічна сторона робіт, а самі сюжети. Радує те, що сьогодні світ вже не байдужий  до України».

До речі,  деякі світлини зроблені навіть мобільним телефоном,  і все це – реальні свідчення, факти, які вже нікого не залишають байдужими у прогресивному світі.

Нині українські митці спільними акціями об’єднують  людей. У виставковій акції взяв участь і харківський поет і музикант  Олексій Копилов, вимушений переселенець, який нині є  учасником  хмельницького мистецького волонтерського гурту  «Гайдамаки».

Олексій  присвятив свої композиції подіям, які його хвилюють найбільше: «Зараз пишеться лише про війну,  вона  увібрала всі почуття». До сліз зворушила  слухачів пісня,  яку Олексій присвятив  4-річній Лізі, маленькій вінничанці, яка загинула під час недавнього ракетного обстрілу міста.

Тетяна Слободянюк.

Back to top button