Хмельницький нарощує співпрацю з європейськими містами

Міський голова Олександр Симчишин та міський голова Швенчьонського району (Литовська республіка) Рімантас Кліпчюс  підписали дипломатичний документ щодо співпраці.

За п’ять місяців повномасштабної війни росії проти України світ як ніколи об’єднався, аби протистояти російській агресії. Десятки закордонних міст беруться підтримувати українські громади і стають їхніми побратимами. Такий тип партнерства ефективніший у ситуації, коли на центральному рівні можуть бути затримки. Це дозволяє громадам і містам діяти самостійно й реактивно, без очікування погоджень згори.

З перших днів повномасштабного вторгнення Хмельницький отримує гуманітарну допомогу від семи міст-побратимів. Люблін, Чеханов, Шауляй, Ченстохова, Прага, Жешув, Сілістра  надсилають в Україну постійні гуманітарні вантажі: продукти, медикаменти, засоби зв’язку, коптери, одяг, медичний транспорт, засоби гігієни, взуття і багато іншого. Допомогу, отриману від міст-побратимів Хмельницький спрямовує в ті населені пункти країни, де наразі ситуація найважча. Також допомогу передають військовим, медичним закладам тощо. Крім надання гуманітарної допомоги міста-побратими приймають у себе людей, які рятуються від війни, шукаючи безпечні місця за кордоном країни. Підтримують Україну й  міста, з якими Хмельницький  підтримує партнерські стосунки. Нещодавно до списку таких міст додався Швенчьонський район Литовської республіки. Меморандум про співпрацю підписав міський голова Олександр Симчишин та міський голова Швенчьонського району Рімантас Кліпчюс.

До слова, республіка Литва завжди активно підтримувала  боротьбу України за свободу і територіальну цілісність. Підтримувала у  протистоянні з Росією. Сейм Литви визнав дії  рф в Україні геноцидом, а росію –  терористичною державою. Литва —  одна з країн, які надали Україні вагому підтримку з перших днів війни: перші «Стінгери» ми отримали саме від литовських партнерів. З перших длнів війни й Хмельницький отримував гуманітарну допомогу від литвців. Зокрема  Литовський Лондонський клуб  передав  міській дитячій лікарні реанімаційний автомобіль «Мерседес, завантажений  медикаментами, дитячим харчуванням, засобами гігієни  та портативні автоматичні дефібрилятори для новонароджених дітей. Литовські побратими також подарували Хмельницькому  два великогабаритні автобуси, які місто передало на потреби військових.

«До 24 лютого Хмельницький був містом, яке активно будувалося, розвивалося і отримувало міжнародне визнання. Але наразі наші пріоритети змінилися, тепер маємо єдину ціль –  перемогти у війні. Литва – країна, яка першою взялася допомагати Україні, коли ворог розпочав активний наступ. Вже у останні дні лютого без будь-яких звернень і прохань ми приймали гуманітарні вантажі від литовських друзів, –  зауважив міський голова Хмельницького Олександр Симчишин під час зустрічі з офіційною делегацією від Швенчьонського району. – Тільки разом із такими друзями ми переможемо ворога!»

Підписаний меморандум передбачає  співпрацю  у таких напрямках:

– розвиток та зміцнення економічних відносин обох сторін;

– освіта та культура;

– спорт та туризм;

– обмін досвідом та інформацією щодо управління міським господарством;

– обмін між державними установами та неурядовими організаціями;

– співпраця щодо соціальних питань, інституційного розвитку, навколишнього середовища, молоді, охорони здоров’я, стратегічного планування та місцевої інфраструктури;

– взаємна промоція.

Євген Ковтун

Back to top button